Ναυάγησαν τα ατού του Αλέξη -Οι δημοσκοπήσεις καταρρίπτουν το μύθο του ΣΥΡΙΖΑ

Με αρκούντως αλαζονικό ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι διεκδικεί και πάλι την πλειοψηφία για να βγάλει την χώρα από το...τέλμα.

Είναι πλέον ή βέβαιο ότι ευρίσκεται παρασάγγας μακριά από τις διαθέσεις της κοινωνίας και κυρίως από το πως αξιολογεί  και τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται η αξιολόγηση αυτή σε 6 έρευνες  της κοινής γνώμης που διενεργήθησαν μέσα στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου.

Πριν προχωρήσουμε σε επιμέρους στοιχεία των 6 δημοσκοπήσεων που απομυθοποιούν τον κ. Τσίπρα και όσα εκείνος πιστεύει, θα αρκούσε να δει πως αξιολογούσε η κοινή γνώμη σε έρευνα της Οpinion Poll  τις οικονομικές προτάσεις του πρωθυπουργού αφ’ενός και του αρχηγού  της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν αμφότεροι ανακοινώσει για την Οικονομία, που προφανώς αυτό είναι το ατού του, όπως είχε δηλώσει ο κ.Τσίπρας και που εξ ίσου προφανώς στην Οικονομία αναφέρεται  όταν  λέει ότι θέλει  την πλειοψηφία για να βγάλει την χώρα από το τελμα. 

Έτσι λοιπόν στο ερώτημα ποίου πρόταση θεωρεί η κοινή γνώμη πιο ολοκληρωμένη για την Οικονομία, το 42%  θεώρησε ολοκληρωμένη την πρόταση Μητσοτάκη και μόλις ένα 10,8% την πρόταση Τσίπρα. Συνδιαστικώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το ποσοστό των πολιτών που εμπιστεύονται την ΝΔ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Οικονομίας είναι πλειοψηφικό (54%) ενώ και ένα 41,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται στο συγεκκριμένο πεδίο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Επομένως έχει σημασία το γεγονός ότι:

-Η οικονομική πρόταση Μητσοτάκη συγκεντρώνει μεγαλύτερο πσοοστό από το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ

-Η διαφορά στην αξιολόγηση των δύο προτάσεων είναι σχεδόν 32 ποσοστιαίες μονάδες σε βάρος του κ.Τσίπρα

-Είναι πλεόν ή βέβαιο ότι στην αξιολόγηση αυτή των πολιτών έχει παίξει ρόλο και η ανάμνηση της οικονομικής πολιτικής που είχε εφαρμοσθεί επί της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 

 

Καταγγελίες και παρεμβάσεις

Αν στο υποτιθέμενο τέλμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει  και την καταπολέμηση της  όποιας διαφθοράς στους  Θεσμούς και στην κρατική μηχανή, και στο πεδίο αυτό βγαίνει χαμένος στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.  Mε άλλα λόγια ο κ., Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απολέσει το συχνά επικαλούμενο από αυτούς «ηθικό πλεονέκτημα». 

Σε δύο έρευνες (Μarc και  Pulse)  η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ισχύουν οι καταγγελίες που έχουν γίνει για Παππά από Καλογρίτσα. Ειδικότερα στην δημοσκόπηση της Marc εκτιμά σε ποσοστό 57,2% ότι σίγουρα ισχύουν οι καταγγελίες του επιχειρηματία Καλογρίτσα για το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά.

Στην έρευνα της Pulse το 40% των ερωτηθέντων –πλειοψηφικό ποσοστό έναντι άλλων εκτιμήσεων- οι πολίτες θεωρούν ότι ισχύουν οι καταγγελίες Καλογρίτσα.

Αυτά τα ευρήματα ενισχύονται ιδιαίτερα από σχετικό στοιχείο της εταιρίας GPO  που, πιο συγκεκριμένα είναι η απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης. ‘Ετσι:  

-Το 62,3% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να την επηρεάσει.

Από εκεί και πέρα αυτό που παραβλέπει ο κ. Τσίπρας είναι η παγιωμένη, ένα χρόνο μάλιστα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την για πρώτη φορά Αριστερά και στον αρχηγό  της ελληνικής κοινωνίας.

Η δυσπιστία αυτή της κοινής γνώμης θεμελιώνεται και στις έξη τελευταίες δημοσκοπήσεις στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου και ειδικότερα όσον αφορά (α) στην εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο των δύο βασικών πολιτικών αντιπάλων (β) στην ικανότητα  για διακυβέρνηση των δύο κομμάτων  (γ) στην καταλληλότητα για την θέση του πρωθυπουργού (δ) στις τεράστιες διαφορές που σημειώνονται  μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα υπέρ του πρώτου.

(α) Ως προς το θέμα της εμπιστοσύνης  μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα διαπιστώνεται μία μεγάλη διαφορά  εμπιστοσύνης. Έτσι,  ενώ οι πολίτες εμπιστεύονται  τον πρωθυπουργό, από την άλλη εκφράζεται δυσπιστία στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με έρευνα της  Alco που διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα του διμήνου που αναφερθήκαμε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον εμπιστεύεται το 49% των πολιτών που απάντησαν στην συγκεκριμένη έρευνα και μόνο ένα 25% τον Αλέξη Τσίπρα. Μία διαφορά εμπιστοσύνης 24 ποσοσταίων μονάδων.

(β) Ως προς την ικανότητα διακυβέρνησης η έρευνα της MRB δίνει μία διαφορά 21,2 ποσοστιαίων μονάδων υπερ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συγκεντρώνει ένα ποσοστό 44,3% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι  τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν περίπου στην καταγραφόμενη πρόθεση ψήφου στις διάφορες έρευνες.

Η αξιολόγηση της ικανότητας διακυβέρνησης αποτυπώνεται και στις κρίσεις της κοινής γνώμης όταν ερωτάται πόσο καλά ή πόσο άσχημα πίστευε ότι θα τα πήγαινε η κυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές. ‘Ετσι:

-Στην έρευνα της PULSE οι πολίτες κρίνουν σε ποσοστό 54% ότι επαλαηθεύθηκαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα τα πήγαινε από πολύ καλά ως καλά. Και ότι  περίμενε  να τα πάει άσχημα ένα ποσοστό 39%.

Αντιθέτως οι πολίτες σε ποσοστό 69% θεωρούσαν ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πήγαινε άσχημα. Η διαφορά των αρνητικών κρίσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 39 ποσοστιαίες μονάδες σε βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

(γ) Τέλος ως προς την καταλληλότητα και τις μεγάλες διαφορές που σημειώνονται στην σύγκριση Μητσοτάκη – Τσίπρα, υπέρ του πρώτου, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι διαφορές αυτές  κυμαίνονται από 19,3 ποσοστιαίες μονάδες (Έρευνα MRB) έως  24 μονάδες (΄Ερευνα Pulse), 33.3 μονάδες (Έρευνα Marc) και 40,8  (΄Ερευνα Opinion Poll)…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS