Προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Για τις δηλώσεις της σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων

Προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Για τις δηλώσεις της σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο «ανεπούλωτο τραύμα» των Ποντίων


«Πυρά» προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στα όσα είπε για τον ποντιακό ελληνισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, χαρακτηρίζονται «αβάσιμα» τα όσα είπε η κ. Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Δείτε εδώ: Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων (εικόνες).

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο «ανεπούλωτο τραύμα» των Ποντίων και την «μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που «τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς». Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε μιλώντας για «συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα» που «επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου. Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

Τι είπε στον χαιρετισμό της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. «Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί», έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης» συμπλήρωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε, δε, ότι «η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS