Οι τρεις συμφωνίες που ισχυροποίησαν την Ελλάδα - Εξωτερική πολιτική ουσίας και συμβολισμών από Μητσοτάκη και Δένδια

Οι τρεις συμφωνίες που ισχυροποίησαν την Ελλάδα - Εξωτερική πολιτική ουσίας και συμβολισμών από Μητσοτάκη και Δένδια

Η αρχή έγινε με τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, η οποία, εκτός από την προμήθεια φρεγατών Belharra, έχει σε δεσπόζουσα θέση τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής με τον ισχυρότερο στρατό της EE


Μήνας μεγάλων συμφωνιών είναι ο Οκτώβριος για την Ελλάδα, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας ανοίγουν μια στρατηγική βεντάλια συμφωνιών με τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η αρχή έγινε με τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, η οποία, εκτός από την προμήθεια φρεγατών belharra, έχει σε δεσπόζουσα θέση τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής με τον ισχυρότερο στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός όμως από το στρατηγικό βάθος της συγκεκριμένης συμφωνίας, σε πολιτικό επίπεδο παίρνει τη θετική γνώμη από τους πολίτες. Αυτό φαίνεται σε μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη φαίνεται να αξιολογεί θετικά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, καθώς το 75,2% τη θεωρεί θετική και μάλλον θετική, έναντι 19,6% που την κρίνει αρνητική και μάλλον αρνητική.

Την περασμένη Τετάρτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έβαλε την υπογραφή του μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, στην πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενταγμένης στον τρίτο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών. Η συμφωνία μάλιστα συνοδεύτηκε και από επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Πρόκειται για δύο συμφωνίες οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά για τα συμφέροντα της Αθήνας, καθιστώντας την Ελλάδα μία σταθερά ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντιδιαστολή με την Τουρκία. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι οι μοναδικοί στρατηγικοί εταίροι σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, φαίνεται να καταλήγουν θετικά για την Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με τη Μεγάλη Βρετανία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η σημασία της εν λόγω συμφωνίας, με τις υπογραφές να αναμένεται να πέσουν τις επόμενες εβδομάδες ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τη νέα υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, αποκτά προστιθέμενη αξία για την Αθήνα.

Ο λόγος είναι το Brexit και η στρατηγική σχέση που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα με μια χώρα που αφενός δεν ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ιδιαίτερα στην Κύπρο. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όλους τους κρίσιμους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και θα καθιστά τη Μεγάλη Βρετανία εταίρο της Ελλάδας, παρά το Brexit. Αποτέλεσμα της διπλωματικής εξωστρέφειας και δραστηριοποίησης της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το 2021, να έχει εξασφαλίσει σημαντικές στρατηγικές συμμαχίες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS