Οι υπερσύγχρονες και πανίσχυρες φρεγάτες – Τα πλεονεκτήματά τους έναντι της Τουρκίας

Οι υπερσύγχρονες και πανίσχυρες φρεγάτες – Τα πλεονεκτήματά τους έναντι της Τουρκίας

Η χώρα μας θα προμηθευτεί 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για την προμήθεια 3 κορβετών

Μία «τολμηρή κίνηση», όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί η ιστορική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας για την μετεξέλιξη της ΕΕ για τη δημιουργία ευρωστρατού καθώς το κείμενο για πρώτη φορά να προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής συνδρομής από τη Γαλλία προς τη χώρα μας σε περίπτωση απειλής από άλλη χώρα, ακόμη και αν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι φρεγάτες Belharra

Οι 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, πρόκειται για ψηφιακά και πανίσχυρα όπλα:

  • Μήκος: 121 μέτρα
  • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
  • Ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Δυνατότητα επιχείρησης εναντίον στόχων, αέρος, επιφανείας και υποβρυχίων

Διαθέτουν ισχυρά οπλικά συστήματα:

  • Αντιαεροπορική άμυνα με πυραύλους Aster 30 και εμβέλεια 120 χλμ.
  • Πύραυλοι Exocet με εμβέλεια 200 χλμ.
  • Δυνατότητα εξοπλισμού με πυραύλους SCALP-NAVAL, με εμβέλεια 1.000 χλμ.
  • Ραντάρ Thales με εμβέλεια 500 χλμ.

Επιπλέον, έχουν δυνατότητες για:

  • Συνεργασία και σύνδεση με τα Rafale
  • Ανταλλαγή πληροφοριών
  • Αναγνώριση & πλήγμα εναντίον στόχων

Αλλάζουν οι ισορροπίες σε Αιγαίο – ανατολική Μεσόγειο

Με την υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας αλλάζουν οι ισορροπίες τόσο σε Αιγαίο όσο και σε ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της 13 φρεγάτες, ενώ με την υπογραφή της συμφωνίας θα αποκτήσει άλλες 3 (Belharra), σύνολο 16 όσες δηλαδή κατέχει και η Τουρκία.

Η χώρα μας μέχρι στιγμής δε διαθέτει καθόλου κορβέτες, κάτι που αναμένεται να αλλάξει αφού θα προμηθευτεί 3 τύπου GOWIND.

Μέχρι στιγμής, ο στόλος της Ελλάδας διαθέτει 16 πυραυλακάτους και 11 υποβρύχια, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με την έλευση των συμφωνηθέντων φρεγατών και κορβετών, ενώ ο στόλος της Τουρκίας διαθέτει 16 φρεγάτες, 10 κορβέτες, 19 πυραυλακάτους και 12 υποβρύχια.

Τι προβλέπει το σχετικό άρθρο 2

Παράλληλα, γαλλική ασπίδα προστασίας για τα εθνικά μας συμφέροντας αποτελεί η νέα συμφωνία καθώς προβλέπει ότι η χώρα μας, θα έχει σύμμαχο την Γαλλία σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία.

Το σημαντικότερο, είναι ότι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα -και αντιστρόφως- σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Το άρθρο 2 προβλέπει συγκεκριμένα, ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί, εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλει η συνθήκη της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ) και η συνθήκη της Λισαβόνας (ΕΕ), όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Οπως τόνιζαν επίσης, το άρθρο 2 της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας - σε αντίθεση με το άρθρο 5 της συνθήκης της Ουάσινγκτον - αφορά επίθεση εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά δεν αφορά στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός επικράτειας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ