Οικονόμου: Εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου οι θέσεις της Άγκυρας – Η Ελλάδα δίνει απαντήσεις σε όποιο πεδίο χρειαστεί

Οικονόμου: Εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου οι θέσεις της Άγκυρας – Η Ελλάδα δίνει απαντήσεις σε όποιο πεδίο χρειαστεί

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά από τα τέλη του καλοκαιριού την ενεργειακή κρίση και τις δευτερογενείς κρίσεις ακρίβειας. Παρακολουθεί, αναλύει, σχεδιάζει και δρα με στόχο να αποκρούσει και αυτή τη λαίλαπα προστατεύοντας τους πολίτες και διασφαλίζοντας την πατρίδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε αναλυτικά ότι για έκτο συνεχόμενο μήνα υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 1,7 δισεκ. ευρώ στα οποία προστίθενται επιπλέον τα 350 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου και το συνολικό ύψος υπερβαίνει τα 2 δισεκ. ευρώ», τόνισε.

Αναγνώρισε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανατιμήσεις γιατί αυτό είναι αδύνατον και υπεκφεύγει και των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. «Καμιά άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας της. Η Ελλάδα κάνει μια υπέρβαση στηριζόμενη στην υπεραπόδοση της οικονομικής μας πολιτικής και στη σώφρονα διαχείρισή μας», είπε και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που λαμβάνονται για τον Φεβρουάριο.

Τόνισε ότι πέρα, όμως, από τις άμεσες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα το λογαριασμό. Καταρτίζεται ήδη πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνά ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό. Παράλληλα έχει ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ», έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά και η λειτουργία της πλατφόρμας παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Υπογράμμισε ότι με τα νέα μέτρα επιβεβαιώνεται έτσι η δέσμευση της κυβέρνησης ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα συνεχίζεται η στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων και η στρατηγική αυτή αποδίδει καρπούς για την πατρίδα και τους ανθρώπους της.

Αναφέρθηκε στις σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 8,5%, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη στην ευρωζώνη ενώ ή πρόβλεψη για το 2022 είναι 4,9% επίσης πάν από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Αναφέρθηκε και στα στοιχεία της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κι έκανε ξεχωριστή αναφορά στην εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας.

Υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι μέσα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο διεθνές περιβάλλον αλληλοσυνδεόμενων κρίσεων η πολιτική σταθερότητα, η αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης και η συνετή διαχείριση παράγουν αποτελέσματα που προάγουν το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζουν την ατομική προκοπή για όλους.

Στη συνέχει αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που όπως είπε έχει σκοπό να αντιμετωπιστούν η ταλαιπωρία και οι καθυστερήσεις στις συναλλαγές των πολιτών με τον ΕΦΚΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία που επεκτείνεται σε 43 από 14 δήμους που ίσχυε η εφαρμογή του. Είναι μια δράση που αποδεικνύει στην πράξη τον πολιτικό μας ανθρωπισμό, τόνισε.

Δείτε το σχετικό βίντεο

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS