Οικονόμου σε Ακάρ για Καστελόριζο: Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Οικονόμου σε Ακάρ για Καστελόριζο: Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

«Αν θέλει ο Θεός, Τούρκοι θα κολυμπήσουν έως το Καστελόριζο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ

Αυστηρή είναι η απάντηση από την ελληνική πλευρά δόθηκε στην άνευ προηγουμένου πρόκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε πως «αν το θελήσει ο Θεός, τότε μπορεί να βρεθούμε κολυμπώντας στο Καστελόριζο».

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τρίτης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως η Ελλάδα αρχικά, αντιμετωπίζει τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν με εγρήγορση και την απαραίτητη προσοχή.

«Πάντα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης και τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο, κάνοντας λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων, η οποία δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου διαβεβαιώνοντας ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας.

Ακόμα, πρότεινε, απαντώντας στα περί των Τούρκων κολυμβητών που είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

«Αν θέλει ο Θεός, Τούρκοι θα κολυμπήσουν έως το Καστελόριζο»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, νέες απειλές εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, o υπουργός Άμυνας της χώρας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο. 

Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Μάλιστα, αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απειλώντας ευθέως το Καστελόριζο με «απόβαση» Τούρκων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ακάρ αναφέρθηκε, όπως και ο Τσαβούσογλου, στα «αποστρατικοποιημένα» κατά την παράλογη ανάγνωση των Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS