Οικονόμου: Το μείζον είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος – Συνεχίζεται η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό

Οικονόμου: Το μείζον είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος – Συνεχίζεται η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας ενώ εστίασε στους εμβολιασμούς, την ενεργειακή κρίση αλλά και στη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Για την υποχρεωτικότητα των ανεμβολίαστων υγειονομικών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
Είναι γνωστοί οι όροι και οι κανόνες που ισχύουν σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς και την υποχρέωσή τους να είναι εμβολιασμένοι. Ο Υπουργός Υγείας έχει τοποθετηθεί πολλές φορές σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Το βασικό -και αυτό πρέπει να κρατήσουμε, καθώς μας το λένε σε όλους τους τόνους οι ειδικοί- είναι ότι έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, κυρίως το εμβόλιο, αλλά και τα υπόλοιπα φάρμακα της επιστήμης, για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Το μείζον είναι να μην επιμένουν οι συμπολίτες μας, κυρίως αυτοί που είναι οι πιο ευάλωτοι, σε μια τελείως ανεξήγητη επιλογή και στάση να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτό τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους.

Συνολικά το Ε.Σ.Υ. προφανώς και χρειάζεται παρεμβάσεις και αναβάθμιση. Έχει γίνει, τα τελευταία δύο χρόνια, πολύ σημαντική δουλειά, αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Έχουμε πει πολλές φορές, -μπορεί να φαντάζει υπερβολικό, αλλά είναι η αλήθεια- ότι κανείς άλλος μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν έχει ενισχύσει το Ε.Σ.Υ., όσο αυτή η Κυβέρνηση σε Μ.Ε.Θ., σε προσωπικό, μέσα σε μια καταιγίδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μηδενίστηκαν ή ακυρώθηκαν τα προβλήματα και οι παθογένειες που μας ακολουθούσαν από όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα προβλήματα και οι παθογένειες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας είναι πολύ πιο έντονες. Προφανώς πρέπει και οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με ένα συνολικό σχέδιο και για την Πρωτοβάθμια Υγεία και συνολικά για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ..
Κάθε φορά που συζητάμε για την πανδημία και τον κορονοϊό, αυτό που πρέπει να κρατάμε, είναι αυτό που μας λένε και οι ειδικοί: Να εμβολιαστεί ο κόσμος. Αυτό είναι το μείζον.

Για τις ανατιμήσεις από την ενεργειακή κρίση
Η ακρίβεια είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οι ρίζες του δεν είναι εδώ, είναι σε όλον τον κόσμο.

Απέναντι σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση, η Κυβέρνηση έχει μια σταθερή πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων. Από το 2019 και μετά, όλοι μας πληρώνουμε λιγότερους φόρους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε αυξήσει τα εισοδήματά μας. Μόλις πρόσφατα μειώθηκε ακόμη περισσότερο ο ΕΝΦΙΑ. Το Μάιο θα υπάρξει για δεύτερη φορά αύξηση του κατώτατου μισθού, μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε μέχρι τώρα. Άρα, υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων που θα βοηθήσει και αυτή στο να αντιμετωπίσει ο κόσμος αυτό το κύμα της ακρίβειας.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια: Υπάρχει μια πολύ μεγάλη στήριξη από την πλευρά του Κράτους και των εταιρειών -και της Δ.Ε.Η. και της ΔΕΠΑ- στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις για να μειωθεί η επίπτωση των αυξήσεων. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Δεν θα μηδενίσουμε τις συνέπειες, όμως θα περιορίσουμε πολύ το αποτύπωμά τους. Στα νοικοκυριά μέχρι τις 300 κιλοβατώρες θα απορροφηθεί η αύξηση από 70% μέχρι 90%. Στις επιχειρήσεις 50%. Οι αγρότες μας θα δουν τη μείωση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Για το Γενάρη και το Φλεβάρη 50% μείωση.

Μιλάμε στον κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα και του δυσκολεύει τη ζωή. Είμαστε μέσα σε κρίση. Η κρίση αυτή είναι δύσκολη για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα. Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να μηδενίσει αυτό το αποτύπωμα των αυξήσεων. Όταν στην ενέργεια τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο προηγούμενο, δεν υπάρχει πολιτική ή Κυβέρνηση στον κόσμο που να μηδενίσει το αποτύπωμα αυτών των αυξήσεων. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Δόθηκαν πάνω από 1,5 δισ. από το Σεπτέμβριο. Δεν είναι λίγο το ποσό αυτό, δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι αμελητέο στις δυνατότητες του Προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που μας ασκείται για την πρόβλεψη όσον αφορά στη διάρκεια του φαινομένου και την έκτασή του, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι διεθνείς Οργανισμοί, ούτε οι αγορές είχαν προβλέψει τη διάρκειά του. Όλοι μιλούσαν για μία διάρκεια που θα ήταν περιορισμένη. Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τους, ξεπερνιούνται από την πραγματικότητα και από ένα σύνολο παραγόντων που συνθέτουν τα αίτια αυτής της έκρηξης των ανατιμήσεων. Δεν έχουμε εξαντλήσει την εργαλειοθήκη αντιμετώπισης. Ασκούμαι υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική με παρεμβάσεις για να μην αφήνει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο και από την άλλη να μην διακυβεύει τη συνολική πορεία της οικονομίας. Θα απαντάμε στις προκλήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με τον πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο.

Για μείωση του Φ.Π.Α.
Σταθμίζονται τα δεδομένα και τα στοιχεία εκεί που οι παρεμβάσεις θα έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αφενός μεν να έχει αντίκρισμα και αποτύπωμα, να βεβαιωθεί ότι η μείωση που θα προκύψει από μία ενδεχόμενη φορολογική αποκλιμάκωση -λέω ενδεχόμενη- θα περάσει αυτόματα στον καταναλωτή. Και από την άλλη δεν θα στερήσει από τον κρατικό Προϋπολογισμό έσοδα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Το ζητούμενο δεν είναι να γυρίσουμε σε λογικές του παρελθόντος, δηλαδή, να στηρίζουμε σε μία δύσκολη περίοδο με το ένα χέρι και μετά από λίγο να έρθουμε και να τα πάρουμε πίσω με το άλλο. Όλα αυτά σταθμίζονται και στον κατάλληλο χρόνο αφού μετρηθούν σωστά, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Για τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη
Η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό -που όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε βήματα- συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά και στο θεσμικό επίπεδο και στο επίπεδο της δουλειάς των διωκτικών Αρχών. Η πραγματικότητα είναι ότι και στην εξιχνίαση αυτής της τραγικής δολοφονίας που μας συγκλόνισε όλους, βοήθησαν όσα έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα. Βοήθησαν στην αξιοποίηση των στοιχείων και στην ταχύτητα που η Αστυνομία έφτασε στον φερόμενο δράστη και τον οδήγησε στην Δικαιοσύνη. Προφανώς και το ζήτημα του χουλιγκανισμού, της οπαδικής βίας, της βίας στον αθλητισμό, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι όμως ξεκομμένο συνολικότερα από το ζήτημα της νεανικής βίας, της νεανικής παραβατικότητας, από μια κουλτούρα βίας που πρέπει να ξεριζώσουμε από την κοινωνία μας συνολικά και από τη νέα γενιά ειδικότερα.

Επενδύουμε σε όλους τους τομείς: Και στη Δικαιοσύνη και στην εκπαίδευση, προφανώς και στον ρόλο των διωκτικών Αρχών. Είναι ένα πρόβλημα το τι γίνεται μέσα στους παράνομους συνδέσμους, με τα οπλοστάσια που υπάρχουν. Δεν είναι όμως το μόνο. Είναι ένα πρόβλημα που συναντάμε και σε γειτονιές των μεγάλων πόλεων. Συχνά γινόμαστε μάρτυρες επιθέσεων σε ανθρώπους από συμμορίες ανηλίκων. Συνολικά το ζήτημα της βίας στην νέα γενιά, της κουλτούρας που έχει εγκατασταθεί με ένα τρόπο, εντός ή εκτός εισαγωγικών στην κοινωνία μας, πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS