Μητσοτάκης: «Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο»

Μητσοτάκης: «Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο»

Το έργο θα καλύψει το σύνολο των χερσαίων συνόρων

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή υπογραφής της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, για την κατασκευή ενός ακόμη τμήματος του φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο ως εθνική εξαίρεση, καλώντας ταυτόχρον τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ευθέως εάν θέλει να συνεχιστεί η κατασκευή του φράχτη ή θέλει να να τον κατεδαφίσει.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να το πληρώνει η ΕΕ αλλά λόγω και των αντιδράσεων από το κόμμα της αξιωμα;τικής αντιπολιτευσης θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα ότι με την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ για την προστασία των συνόρων έχει αποτραπεί η είσοδος 240.000 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, ενώ σημείωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί και στο Αιγαίο λόγω των προσπάθειών που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των θλάσσιων συνόρων. Μιλάμε για τα σύνορα τα οποία κάποιοι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν σημείωσε με νόημα.

Εκτέθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, είπε ο πρωθυπουργός στεκόμενος δίπλα στον φράχτη και αναφέρθηκε στο μπλόκο Παπαδημούλη εξηγώντας:

Αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το ακριβό έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ αλλά όλοι εσείς ουσιαστικά ο Έλληνας φορολογούμενος. Θα ξαναρωτήσω τον κ. Τσίπρα κάτι που αποφεύγει να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει τον φράχτη ή όχι ή να το κατεδαφίσει; Η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για δήθεν επεισόδια που έγιναν στον Έβρο αλλά αποδείχθηκαν όλα ψέματα.

Θυμάμαι, είπε ακόμα, πολύ καλά και το θυμούνται και οι υπουργοί το περιστατικό της Μικρής Μαρίας όταν ψάχναμε σε ποια νησίδα είναι και όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία που διέσυρε την χώρα και στο εξωτερικό ήταν ένα κακοπαιγμένο ψέμα που υιοθετήθηκε από κάποιους στο εσωτερικό για να πλήξουν την κυβέρνηση.

Θέλω να τονίσω την ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων να σταματήσει και από την γειτονική χώρα.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θέλουμε να χαιρετίσουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς και πιστεύουμε ότι από τώρα έως τις εκλογές να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.

«Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν»

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε ικανοποιημένος γιατί για πρώτη φορά στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναγνώρισε ότι η αφετηρία για μια μεταναστευτική πολιτική είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Θα μπορούμε να δεχόμαστε οργανωμένα και με τους δικούς μας όρους προσωπικό εκεί που υπάρχουν ελλείψεις και μπορούμε να δημιουργήσουμε σχήματα διμερών συμφωνιών και να υποδεχόμαστε κατοίκους άλλων χωρών για να έρχονται νόμιμα να εργάζονται και να επιστρέφουν στην χώρα τους. Αυτή είναι η διαφορά μας στο μεταναστευτικό με την προηγούμενη κυβέρνηση. Eπανέλαβε ότι η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. Η επένδυση αυτή δεν είναι μια φτηνή αλλά απαραίτητη επένδυση για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι εθνική επιταγή η κατασκευή της αλλά και ένα λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους άνδρες όλων των σωμάτων ασφαλείας γιατί όπως είπε, στο πρόσωπό τους καθρεφτίζεται η αποφασιστικότητα να κρατήσουμε την πατρίδα μας ασφαλή και την κοινωνία μας έτοιμη να συνεχίσει στον δρόμο της ευημερίας. «Ο στόχος δεν είναι μόνο εθνικός αλλά και ευρωπαϊκός πια. Όλα τα παραπάνω», συμπλήρωσε «καταρρίπτουν τους ηττοπαθείς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ. Αντίθετα, αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο και με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας μπορεί να αλλάζει να γίνεται καλύτερη και το κράτος πιο αποτελεσματικό. Μια Ελλάδα να βαδίζει στο μέλλον χωρίς να ξεχνά τον πατριωτισμό της ευθύνης.

Αξίζει να θυμηθούμε όσα έγιναν στον τόπο αυτό με τα λόγια ενός σπουδαίου Γάλλου Ακαδημαϊκού του Μισέλ Φουσέ: «Το σύνορο δεν είναι μια αόριστη χάραξη αλλά ένας θεσμός που εγκαθιστά δομές. Δεν μπορούν να υπάρξουν κράτη χωρίς σύνορα. Γιατί χωρίς αυτά κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται μέλος ενός έθνους ή μιας κοινότητας ικανός να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την μοίρα του. Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει για να ορίζουμε μόνοι μας το αύριο και να προχωράμε μαζί ενωμένοι».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον φράχτη στον Έβρο:

Τι περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης

Η επέκταση του φράκτη του Έβρου λογίζεται ως έργο υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς θα συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση των εξωτερικών συνόρων τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.

Σημειώνεται πως σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, στέλνοντας για ακόμα μία φορά το μήνυμα πως η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον ακριτικό Έβρο. Παράλληλα, όπως έχει προαναγγείλει το πρωθυπουργικό γραφείο, το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής-επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.


Τι περιλαμβάνει η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Το έργο της επέκτασης του φράχτη σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων είχε αποφασιστεί τον περασμένο Αύγουστο σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το πρωθυπουργικό γραφείο, η επέκταση θα προχωρήσει «κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία-πλαίσιο. Αποφασίστηκαν επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης».

Τον περασμένο Ιανουάριο, σε εφαρμογή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψαν τη διακήρυξη για τον νέο φράχτη στον Έβρο. Η επέκταση του φράχτη θεωρείται αναγκαία και κατεπείγουσα, σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ του οικισμού «Ψαθάδες» Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου και το οποίο αποτελεί το πρώτο κομμάτι από τα συνολικά 140 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ισχυρό κιγκλίδωμα, χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του Έβρου, ενίσχυσης υφιστάμενων τεχνικών και ενίσχυση αναχωμάτων. Θα κατασκευαστούν θυροφράγματα, καθώς και επτά νέα υπερυψωμένα παρατηρητήρια κατά μήκος του φράχτη.

Παράλληλα, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης σε τέσσερα επιτηρητικά φυλάκια (Μαύρου Όγκου, 126, Παγαλας, Σουφλίου, Φυλακτού και Ψαθάδων), καθώς και σε τρία κτίρια της ΕΛ.ΑΣ. (Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου, Τ.Σ.Φ. Διδυμοτείχου και Α.Τ.-Τ.Α. Διδυμοτείχου). Τέλος, αναμένεται να τοποθετηθεί νέο προκατασκευασμένοκτίριο επιφάνειας 300 τ.μ. φύλαξης εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Υψίστης σημασίας ο φράχτης για τη μεταναστευτική πολιτική

Παράλληλα ο φράχτης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, όπως απέδειξε περίτρανα και η ανταπόκριση στην υβριδική απειλή που εξαπέλυσε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020, όταν και δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν, σε ορισμένες περιπτώσεις και διά της βίας, να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Από τότε, ακόμα κι αν δεν υπήρξε ξανά συντονισμένη και ενορχηστρωμένη από την Τουρκία προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία και η Συνοριοφυλακή, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τον φράχτη, έχουν επιτύχει να αποτρέψουν την είσοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν στη χώρα μας φέρνοντας ξανά εικόνες από τη Μόρια και την Ειδομένη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και χάρις στην αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό, έχουν αυξηθεί ραγδαία οι αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου από την Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο την περασμένη χρονιά απετράπησαν πάνω από 250.000 παράνομες αφίξεις.

Δείτε αναλυτικά τις αποτροπές από το 2015 έως και το 2022:

2015: 42.991
2016: 42.991
2017: 73.554
2018: 99.702
2019: 127.903
2020: 182.536
2021: 175.301
2022: 256.060

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των συνόρων, επιφέροντας έτσι μείωση των μεταναστευτικών ροών σε χαμηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε τις μεταναστευτικές ροές από το 2015 έως και σήμερα:

2015: 874.735
2016: 45.828
2017: 33.853
2018: 45.828
2019: 72.422
2020: 14.848
2021: 8.745
2022: 17.000
2023 (έως 28/02): 2.505

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS