Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ από Βουλή: Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ από Βουλή: Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας

«Καλώ την αξιωματική αντιπολίτευση να αλλάξει τη στάση της και να μετατρέψει το παρών σε ΝΑΙ», είπε ο πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  στην Ολομέλεια της Βουλής για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλυτικά

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω δίνοντας τα συγχαρητήριά μου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην ΚΟ της ΝΔ, ειδικά στις γυναίκες που στήριξαν τις ρυθμίσεις και εισηγήθηκαν τις πρόνοιες του. 

Θα ευχόμουν να τύχει ακόμα ευρύτερης συναίνεσης. Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις. Χάνουμε μια ευκαιρία για ένα νομοσχέδιο που εκφράζει ευρύτερα την κοινωνία να αποστείλουμε ισχυρό μήνυμα απέναντι στην τοξικότητα. 

Ο καθένας με τις επιλογές του. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν μόνο ειδικές κατηγορίες πολιτών. Όλα μας αφορούν όλους. 

Είμαι σήμερα εδώ, επειδή αντιμετωπίζω την Δημοκρατία ως διαρκή άσκηση ευαισθησίας της πλειοψηφίας προς την εκάστοτε μειοψηφία. Ένα ζήτημα της εποχής μας όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοικτά προς την κοινωνία. 

Πολύ περισσότερο που αυτή η άσκηση συνδέεται με άλλα εθνικά ζητήματα όπως δημογραφικό προστασία δικαιωμάτων αλλά και με την δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους.

Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας γυναικών, για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Αντιλαμβάνομαι ότι το όριο 54 ετών ισχύει στις περισσότερες χώρες», δήλωσε, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.


Οι αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο στο θεσμικό πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι:

Αλλαγή του χαρακτήρα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο οποίος ήταν και είναι έως τώρα επικουρικός σε σχέση µε τη φυσική αναπαραγωγή. 

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα επιτρέπεται µόνο, όταν συντρέχει η προϋπόθεση της ιατρικής αναγκαιότητας, επομένως, όταν δεν μπορεί το υποβοηθούμενο πρόσωπο, για ιατρικούς λόγους, να αποκτήσει παιδί µε φυσικό τρόπο ή όταν επιδιώκεται να αποφευχθεί η μετάδοση στο παιδί σοβαρής κληρονομικής νόσου. 

Με το νομοσχέδιο (άρθρο 8) τροποποιείται το άρθρο 1455 του Αστικού Κώδικα και επιτρέπεται η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και για τη διατήρηση της γονιμότητας του υποβοηθούμενου προσώπου, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ιατρικής αναγκαιότητας, ώστε να εναρμονισθεί το άρθρο αυτό µε την καθιέρωση πλέον της κρυοσυντήρησης και για κοινωνικούς λόγους.

Αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών έως το οποίο µπορούν να προσφύγουν σε Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, από το 50ό έτος, που ισχύει σήμερα, στο 54ο έτος (άρθρο 3 του νομοσχεδίου). Σημειώνεται ότι, µε το ν. 4812/2021, είχε θεσμοθετηθεί, λόγω της πανδημίας, μεταβατική ρύθμιση για την αύξηση του ηλικιακού ορίου, από το 50ό στο 52ο έτος της ηλικίας της υποβοηθούμενης γυναίκας, µε ισχύ για δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δηλαδή, έως την 30ή Ιουνίου 2023.

Θεσμοθέτηση της δυνατότητας κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους.

Κατάργηση του ανώτατου ορίου διάρκειας της κρυοσυντήρησης, µέσω της κατάργησης του ανώτατου ορίου παράτασης μετά από έγγραφη αίτηση των δικαιούμενων προσώπων.

Θεσμοθέτηση του δικαιώματος κατάθεσης µη γονιμοποιημένου γεννητικού υλικού για κρυοσυντήρηση, χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του προσώπου µε το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης, ή του ή της συντρόφου του, καθώς και η ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης, ακύρωσης του γάμου, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.

Δυνατότητα διάθεσης γεννητικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά τον κρίσιμο χρόνο της διάθεσης.

Δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού από Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, χωρίς σύνδεση µε συγκεκριμένο/ους λήπτη/ες.

Καθιέρωση του δικαιώματος του δότη ή της δότριας να αποφασίζουν για την ανωνυμία τους. 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ