Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα το νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα - Δεν θα την συνδέει με απολύσεις

Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα το νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα - Δεν θα την συνδέει με απολύσεις

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό,δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα με απολύσεις.

Η κα Πελώνη ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενη στην οικονομία και την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και της έναρξης των εκταμιεύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση της κας Πελώνη:

Για την έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»
Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» -που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι ένα από τα πρώτα δώδεκα που εγκρίθηκαν από το Ecofin. Είμαστε -όπως τόνισε σε σχετική ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα.

Στόχος τώρα είναι η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους 7,5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή -η έναρξη των εκταμιεύσεων- μας επιτρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή το Σχέδιό μας, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και βέβαια θα λειτουργήσει ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.

Θα στηρίξει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση), σε έργα υποδομών, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί
Στο μέτωπο της πανδημίας, καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων. Φέτος, ωστόσο, οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων.

Είναι λοιπόν χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε». Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών.

Στο μεταξύ, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών. Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006). Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15.

Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Παράλληλα με την εκστρατεία πειθούς και ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής η Κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτικότητα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία της υγείας των ευάλωτων συμπολιτών μας: στις ιδιωτικές και δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑμεΑ, και στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, διαγνωστικά Κέντρα, Κέντρα Αποκατάστασης, Κλινικές, Νοσοκομεία, δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση φροντίζει να δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί.

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Simonyte.

Αύριο, στις 9:00, θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton.

Στις 14:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Διοργανικές Σχέσεις και Διερεύνηση Προοπτικών, Maros Sefcovic.

Δείτε την ενημέρωση:

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS