Πέτσας: Θεσμική πρωτοβουλία για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και το κράτος

Πέτσας: Θεσμική πρωτοβουλία για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και το κράτος

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και το κράτος, ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

«Οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης που μας πέρασε. Μειώθηκαν πάρα πολύ και σε επίπεδο περιφέρειας και επίπεδο δήμων. Έχω δεσμευτεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αλλά και σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά συζήτησης και αναμόρφωσης των ΚΑΠ. Η δική μου πρόθεση τουλάχιστον, την οποία έχω εκφράσει και στον πρωθυπουργό και σε επισκέψεις που έχουμε κάνει ανά την Ελλάδα, είναι ότι μαζί με την αναμόρφωση των ΚΑΠ θα πρέπει να υπάρξει η σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και διεύρυνση των ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί ο δήμος και η περιφέρεια στις σύγχρονες ανάγκες», είπε ο κ. Πέτσας.

Προσέθεσε δε ότι στόχος είναι «το 2023, που θα είναι μια εκλογική χρονιά για τους δήμους και τις περιφέρειες, να μπορούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, να γνωρίζουν ποιο προϋπολογισμό έχουν στα χέρια τους και ποια έργα μπορούν να φέρουν σε πέρας».

Νωρίτερα, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης είχε επισημάνει τη «σύγχυση αρμοδιοτήτων», που διαπιστώθηκε στην κακοκαιρία των προηγούμενων 24ώρων.


«Υπήρξε σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων του κράτους ή του ίδιου του κεντρικού κράτους και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε ο Γιώργος Καμίνης και κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη και αν θα υλοποιηθεί μια «πραγματική μεταρρύθμιση για τη διοικητική αποκέντρωση της χώρας».

«Δεν αρκεί να μιλάμε για επιτελικό κράτος. Ένα επιτελικό κράτος από κάτω πρέπει να έχει στρατιώτες και βασικός στρατιώτης ή και επιτελικό όργανο πάρα πολύ συχνά, σε ένα σύγχρονο κράτος, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης.

«Δεν υπάρχει πόρισμα επίσημο της επιτροπής Κοντιάδη», είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος διευκρίνισε ωστόσο: «Υπάρχει φυσικά η πολύ σημαντική εργασία του ίδιου του κ. Κοντιάδη. Δεν υπάρχει πόρισμα της επιτροπής, γιατί ήταν πολλά τα μέλη σε αυτή την επιτροπή και φαίνεται ότι δεν είχαν κάποια κοινή συνισταμένη».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο «ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων». «Ήδη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, έχουμε δεσμευτεί ότι στις πρώτες θεσμικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ είναι:

Πρώτον, ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, ο οποίος η πληροφόρησή μου είναι ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης και σήμερα, ώστε να μπορέσει γρήγορα να έρθει στη Βουλή να εξεταστεί και να ψηφιστεί, όπως ελπίζω.

Δεύτερο νομοθέτημα θα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. Μέσα στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, αποκεντρωμένης περιφέρειας, δήμων είναι ένα υποσύνολο το ζήτημα αυτό που μας ταλανίζει αυτές στις μέρες: ποιος έχει την αρμοδιότητα, την ευθύνη, για το κλάδεμα των δέντρων, την αποψίλωση γενικά, ώστε να υπάρχει μία κατάσταση τέτοια που δεν θα είναι πάντα πηγή κινδύνου είτε από χιονόπτωση, είτε από πυρκαγιά», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «άμεσα θα κινηθεί αυτή η διαδικασία και με την ΕΝΠΕ και με την ΚΕΔΕ και με προσωπικότητες που έχουν χειριστεί το ζήτημα αυτό, αλλά και με την εμπειρία που υπάρχει σε δήμους, όπως, για παράδειγμα, στον Δήμο της Αθήνας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι έχει γίνει στις αστικές περιοχές, αλλά και στις άλλες, προκειμένου να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα τουλάχιστον ως προς το θέμα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS