Ο Ιάσονας Πιπίνης απαντά για τον πρέσβη Βενεζουέλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε

Ο Ιάσονας Πιπίνης απαντά για τον πρέσβη Βενεζουέλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε

Απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με για την υπόθεση της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη Φράνκλιν Γκονζάλες, έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσονας Πιπίνης.

«Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση των σεξουαλικών επιθέσεων των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 – 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν ήταν με την πλευρά των θυμάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιάσονας Πιπίνης σε ανάρτησή του στο facebook.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα με αναφέρει ονομαστικά, με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, για την υπόθεση των σεξουαλικών επιθέσεων σε υπαλλήλους, προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρω τα εξής:

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, Φρανκλίν Γκονζάλες, δήθεν «είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση».

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως τα θύματα ουδέποτε ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως άλλωστε διαβεβαίωνε και το ίδιο το θύμα, από το οποίο το 2016, (με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα τότε) είχα πάρει συνέντευξη (Πρώτο Θέμα 15/5/2016), την οποία μάλιστα επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο το 2013 επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία καταγγελία στις ελληνικές Αρχές, λέγοντας ξεκάθαρα πως τα θύματα επέδειξαν «πολιτική ωριμότητα» και δεν έλαβαν μέτρα «εντός της Ελλάδας». Έλεγε συγκεκριμένα τότε ο κ. Τσίπρας: «Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Το γεγονός πως οι ελληνικές Αρχές δεν γνώριζαν το παραμικρό για την υπόθεση, επιβεβαιώνει και ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2012, Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, σε μαρτυρία του, που απέστειλε στο δικαστήριο.

Από τη στιγμή που τα θύματα δεν κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις, πως είναι δυνατόν το Υπουργείο Εξωτερικών να γνώριζε για το θέμα; Ο μόνος που γνώριζε για το σεξουαλικό σκάνδαλο ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως, όπως αποκαλύφθηκε, αντί να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα, επιχείρησε, ως φαίνεται, να το συγκαλύψει, ενημερώνοντας με επιστολή μόνο τον Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Το θύμα που δικαιώθηκε από το δικαστήριο, σε πρόσφατη συνέντευξη (Mega 2/4/2021) επανέλαβε πως «έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα» και πως πολιτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να λυθεί το θέμα «εσωτερικά».

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται πως ο κ. Τσίπρας πράγματι γνώριζε για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και πως έστειλε επιστολή στον Μαδούρο «προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας». Παραδέχεται δηλαδή πως συγκάλυψε το γεγονός, το οποίο απέκρυψε από τις ελληνικές Αρχές ενημερώνοντας μόνο τον Μαδούρο, για να μη βλάψουν τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στην Ελλάδα», όπως ανέφερε στην επιστολή του.

Προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του χαρακτηρίζει τη συγκάλυψη «πολιτική ωριμότητα», ενώ αναφέρεται στις σεξουαλικές επιθέσεις κάνοντας λόγο για ένα «ευαίσθητο θέμα». Στην επιστολή του μάλιστα, δείχνει πως ο ίδιος επιθυμεί το θέμα να επιλυθεί «εσωτερικά», θεωρώντας δεδομένο πως τα θύματα δεν θα προσέφευγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται επίσης πως «ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα ανακλήθηκε ο θύτης στη Βενεζουέλα». Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς με την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο Γκονζάλες κατάφερε να φύγει σαν κύριος από την Αθήνα και μέχρι σήμερα να μένει ατιμώρητος. Αυτό που αποκρύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν, ως φαίνεται, για 8 ολόκληρους μήνες το μαρτύριο που βίωναν οι υπάλληλοι από τις σεξουαλικές επιθέσεις και (όπως ανέφερε θύμα σε συνέντευξη του) συνιστούσαν στα θύματα «να κάνουν υπομονή»!

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται μια «συρραφή» φράσεων από ρεπορτάζ μου το 2016, από την οποία επιχειρείται να εμφανιστεί ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δήθεν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «προτάθηκε (στα θύματα) να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές».

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Στο δημοσίευμα (Πρώτο Θέμα 15/5/2016) στην ίδια πρόταση μάλιστα, από την οποία αποκόπηκαν φράσεις, αναιρείται αυτός ο ισχυρισμός, αφού τονίζεται ξεκάθαρα πως «άφησαν τις εργαζόμενες στην πρεσβεία για περίπου οκτώ μήνες εκτεθειμένες στην ενοχλητικά προκλητική και απαράδεκτα προσβλητική συμπεριφορά του ερωτύλου πρέσβη».

Σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος δεν αναφέρεται πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν στα θύματα να καταγγείλουν τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία, και αποκαλύφθηκε με ρεπορτάζ μου το σεξουαλικό σκάνδαλο και η προσπάθεια συγκάλυψης, και πάλι δεν έπραξε απολύτως τίποτα για τη διερεύνηση του. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, Π. Κουρουμπλής, απαντώντας σε ερώτηση 70 βουλευτών της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «υποκριτικές ευαισθησίες» και επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης! Καμία παρέμβαση δεν υπήρξε επίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τις εκδικητικές απολύσεις των θυμάτων του πρέσβη της Βενεζουέλας. Τα θύματα απολύθηκαν «εκδικητικά» (όπως διεπίστωσε το δικαστήριο) τον Δεκέμβριο του 2015, λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση των σεξουαλικών επιθέσεων των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 – 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν ήταν με την πλευρά των θυμάτων. Ενώ γνώριζε τι συνέβαινε, συγκάλυψε για 8 μήνες την υπόθεση και η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Μαδούρο (και όχι στις ελληνικές Αρχές που δεν γνώριζαν τότε το παραμικρό) εστάλη για έναν προφανή λόγο: Να μη πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Τα πραγματικά κίνητρα του κ. Τσίπρα τα αποτυπώνει γλαφυρά ο ίδιος ο άνθρωπος ο οποίος κόμισε, με κανόνες μυστικότητας, την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας. Στη μαρτυρία του, που χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο, προς υπεράσπιση των θυμάτων, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβανόταν ότι αν αυτή η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο και καθώς η Βενεζουέλα αποτελούσε μία από τις πολιτικές αναφορές, καταλάβαινε ότι θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να βλάψει τη δουλειά που έκανε χρόνια για να ανέβει στην εξουσία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό αποφάσισε να στείλει ένα σημείωμα στο Καράκας, ζητώντας γραπτώς αυτό που είχε ήδη αναφέρει προφορικά».

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Ιάσων Πιπίνης

Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ