Πλεύρης: «Πιθανή η κατάργηση της μάσκας από 1η Ιουνίου - Προφανώς θα έχουμε νέα έξαρση το φθινόπωρο»

Πλεύρης: «Πιθανή η κατάργηση της μάσκας από 1η Ιουνίου - Προφανώς θα έχουμε νέα έξαρση το φθινόπωρο»

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού, για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αλλά και για το ενδεχόμενο νέου κύματος πανδημίας από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για τον αιφνίδο θάνατο των δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη. «Θα συναντήσω την οικογένεια του 3χρονου παιδιού. Εμεις θα κάνουμε την έρευνά μας εις βάθος. Αντίστοιχα παρακολουθούμε και την άλλη περίπτωση του 7χρονου. Οφείλω να πω ότι και τα δύο νοσοκομεία έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις δύσκολες καταστάσεις, από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε συμπολίτης μας έχει απώλεια και δη απώλεια παιδιών, θα έχουμε μία παραπάνω ευαισθησία. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τα αίτια θανάτου των παιδιών», δήλωσε αρχικά.

Για την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την οξεια ηπατίτιδα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως, «έχουμε κάνει μία έρευνα από 1/1 στις νοσηλείες παιδιών, σε σχέση με τα συμπτώματα που έχει δώσει ο ΠΟΥ, και μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την ηπατίτιδα που υπάρχει, και δεν είναι η συνήθης μορφή της. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη έξαρση, εάν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χριεάζεται ακόμα και μεταμόσχευση. Με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία».

Κορωνοϊός και 4η δόση

Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης, τοποπετήθηκε σχετικά με την πανδημία και το ενδεχόμενο 4ης δόσης.

«Η πανδημία έιναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Ακολουθούμε κοινές πολιτικές με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν κινούμαστε μόνοι μας. Παρόλο που έχουν απελευθερωθεί τα πάντα, φαίνεται πως οι σκληροί και απλοί δέικτες έχουν πέσει. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολουθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα υπάρξει ύφεση», πρόσθεσε.

«Η επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Προφανέστατα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση, όπως γίνεται πάντα στους χειμερινούς μήνες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στην χρήση της μάσκας και την κατάργηση αυτού του μέτρου, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως, «έχουμε πει στις εξαγγελίες μας ότι η βασική ημερομηνία εξέτασης για την κατάργηση της μάσκας είναι η 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι θα φτάσει στην υλοποίηση του, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί σε καποιους χώρους. Το πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι ότι τους θερινούς μήνες, οι κλειστοί χώροι, είναι πολύ περιορισμένοι, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία και σε χώρους φορντίδας, θα διατηρηθεί η μάσκα. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο, η επιθυμία μας είναι να πάμε σε λιγότερους χώρους, όπου θα υπάρχει η μάσκα. Έχουμε μιλήσει και με την κ. Κεραμέως, έτσι ώστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια τωνεξετάσεων, αλλά και των πανελλαδικών, προκειμένου κανένα παιδί να μην χάσει τις εξετάσεις του. Στο ζήτημα των πανελλαδικών και των σχολείων θα είμαστε λιγο συντηρητικοί».

Για την εφαρμογή της πλατφόρμας για τον προσωπικό γιατρό, ο Θάνος Πλεύρης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να υππάρει ένας συμβουλος υγείας που να κατευθύνει τον πολίτη. Ανοίγουμε τον προσωπικό γιατρό, σε όλους τους γιατρούς γενικώς. Δεν υπάρχει αντίτιμο και υπάρχει ελευθερία επιλογής γιατρού. Δίνουμε ένα σοβαρό κίνητρο σε γιατρό του δημοσίου, καθώς και σε γιατρό ιδιώτη, που συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ. Οι υπουργικές αποάσεις αναμένονται να βγούν μέσα στον μηνα, από τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η εγγραφή στον πρωοσωπικό γιατρό. Φιλοδοξούμε ότι σε ένα εξάμηνο θα έχει εγγραφεί ο ενήλικος πληθυσμός».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS