Πομπέο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας -Μητσοτάκης: Ηρθε η σειρά της διπλωματίας

Πομπέο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας -Μητσοτάκης: Ηρθε η σειρά της διπλωματίας

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Κρήτη, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να τονίζει πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους.

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Πομπέο

Οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο έκαναν δηλώσεις από την 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης στην Κρήτη.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.έστειλε στην Τουρκία για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Οχι σε μονομερείς ενέργειες. Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας».

Επισκεφθήκαμε με τον Μάικ Πομπέο την αμερικανική βάση και την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.

Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής.

Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δυο χωρών μας, αλλά και της ασφάλειας και της ειρήνης.

Η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού το USS Hershel Williams, ενώ στον ουρανό θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας.

Τα αεοσκάφη μας μοιράζονται τον ίδιο διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης.

Η συνεργασία απλώνει τη δράση της και στην αμυντική βιομηχανία με την αναβάθμιση των F-16 σε viper αλλά και τις επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η συνεργασία διευρύνεται και στην Αλεξανδρούπολη όπου εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου.

Εκεί επεξεργάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και προωθείται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού όπως και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Καβάλας.

Υπογράψαμε συμφωνίες χθες που είναι απόδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Την ετοιμότητα για αμερικανικές επενδύσεις είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της αμερικανικής εταιρείες που είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις στο εξωτερικό. The Sky is the limit

Η περιοχή δοκιμάστηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας, με ρητορική και τακτικισμούς που δεν επιβεβαιώνουν την ειλικρίνεια των προθέσεων και που είναι αντίθετες με τις αξίες του δυτικού κόσμου.

Οχι σε μονομερείς ενέργειες είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Πομπέο

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με φιλοξένησε στο σπίτι του και περάσαμε πολύ όμορφα, ελπίζω να ανταποδώσω σύντομα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο απόγειό τους και γίνονται πιο ισχυρές

Είναι εμφανές από τις συνεργασίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και είναι η πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ της Αμερικής ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο.

Σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας ειμαστε περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της χώρας και τη στρατιωτική ηγεσία.

Θα αναφέρω σήμερα ότι το USS Hershel Williams, θα έρθει στη Σούδα και είναι μια τέλεια επιλογή στρατηγική θέση και συμβολίζει ότι η σχέση μας γίνεται πιο ισχυρή.

ΟΙ ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για την προμήθεια αερίουι που θα έιναι αντιποδας στην Gazprom στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: iefimerida.gr - undefined



googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ