ΠΟΥ: Δεκάδες χιλιάδες τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων λόγω κορωνοϊού απειλούν τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Δεκάδες χιλιάδες τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων λόγω κορωνοϊού απειλούν τη δημόσια υγεία

Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται πως ένα τμήμα των αποβλήτων μπορεί να είναι μολυσματικό.


Δεκάδες χιλιάδες τόνοι ιατρικών αποβλήτων από πεταμένες σύριγγες, χρησιμοποιημένες συσκευασίες από τεστ για τον κοροναϊό και παλιά φιαλίδια εμβολίων απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, ημέρα Τρίτη.

Μάλιστα, στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται πως ένα τμήμα των αποβλήτων μπορεί να είναι μολυσματικό καθώς ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και εκθέτει, ενδεχομένως, τους υγειονομικούς υπαλλήλους σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες της σύριγγας και σε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Επιπλέον, κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε κακοδιαχειριζόμενες χωματερές, κινδυνεύουν να πληγούν μέσω του μολυσμένου αέρα από τα απόβλητα που καίγονται, από την κακή ποιότητα του νερού ή από τις επιδημίες, προστίθεται στην έκθεση.

Η έκθεση ζητεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών και η προτιμώμενη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατασκευασμένου από επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλούμενα υλικά.

Πόσα πλαστικά έχουν καταλήξει στα σκουπίδια
Εκτιμάται ότι περίπου 87.000 τόνοι προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE) – κάτι ανάλογο με το βάρος πολλών εκατοντάδων μπλε φαλαινών – είχαν παραγγελθεί μέσω μιας πύλης του ΟΗΕ μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας πιθανολογείται ότι κατέληξε στα σκουπίδια.

Η έκθεση κάνει λόγο για περίπου 140 εκατομμύρια συσκευασίες τεστ για τον κοροναϊό με δυνατότητα να μετατραπούν σε 2.600 τόνους κυρίως πλαστικών σκουπιδιών και αρκετή ποσότητα χημικών αποβλήτων που μπορούν να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Ακόμη, εκτιμάται ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν προκαλέσει άλλους 144.000 τόνους αποβλήτων με την μορφή γυάλινων φιαλιδίων, συριγγών, βελόνων και χάρτινων συσκευασιών.

Η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναφέρει συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές παρατηρούνται οι πιο επικίνδυνες συγκεντρώσεις αποβλήτων, αλλά κάνει λόγο για περιορισμένη επίσημη διαχείριση απορριμάτων στην επαρχιακή Ινδία καθώς και για τεράστιο όγκο περιττωματικής ύλης από εγκαταστάσεις καραντίνας στη Μαδαγασκάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν από την πανδημία περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών εγκαταστάσεων δεν ήταν εξοπλισμένο για τη διαχείριση των υπαρχόντων όγκων αποβλήτων, που στις φτωχές χώρες έφθανε στο 60%, σημειώνει ο ΠΟΥ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ