Rafale: Εκνευρισμός στην Άγκυρα – Ενοχλημένος ο Ερντογάν – Θετικές αντιδράσεις από Βερολίνο και Παρίσι

Rafale: Εκνευρισμός στην Άγκυρα – Ενοχλημένος ο Ερντογάν – Θετικές αντιδράσεις από Βερολίνο και Παρίσι

Ιδιαιτέρως ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία μετά την παραλαβή των υπερσύγχρονων «γερακιών» στην Ελλάδα. Ο εκνευρισμός της φαίνεται με ευκολία στα δημοσιεύματα μεγάλης μερίδας του εγχώριου Τύπου της, που χαρακτηρίζουν την εν λόγω κίνηση ως επιθετική.

Την ίδια στιγμή όμως, το Βερολίνο ξοδεύει επίσης μπόλικο μελάνι και πέμπειδιθυραμβικά σχόλια για τη χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε την ευρωπαϊκή αγορά για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Αναμφισβήτητα, η κίνηση αυτή αλλάζει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την Μεσόγειο ενώ παράλληλα δίνεται μια ηχηρή απάντηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν με εκτενή ρεπορτάζ τη χώρα μας πως ετοιμάζεται να εντείνει την ένταση στην Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ενοχλημένος μια και βλέπει την Ελλάδα να ισχυροποιείται διαρκώς τόσο σε διπλωματικό όσο και επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μετά την απόρριψη της αγοράς των F35 από τις ΗΠΑ και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Κογκρέσο για την πώληση στην Άγκυρα των F16, σε μια αμήχανη δήλωση του υποστήριξε πως η Τουρκία θα κατασκευάσει δικά της πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία θα ζητούν οι μεγάλες χώρες.

Κατασκευάσαμε τα δικά μας

«Κατασκευάσαμε τα δικά μας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κατασκευάσαμε τα δικά μας οπλισμένα αεροσκάφη και τώρα ξέρετε ποιος τα θέλει από εμάς; Εκείνες οι μεγάλες χώρες που έλεγαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν, τώρα αυτές τα ζητούν αυτά τα αεροπλάνα», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στους προέδρους των κοινοτήτων της χώρας του.

Μακρόν: Στηρίξτε την Ελλάδα

Μέσω twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκαν στην ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που επιβεβαιώθηκε με την παράδοση των πρώτων έξι Rafale στην 114 πτέρυγα μάχης της Τανάγρας. Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του στη ναυαρχίδα της αεροναυπηγικής βιομηχανίας ενώ αναφέρθηκε και στην κοινή άμυνα που θα πρέπει να υπάρξει στην Ευρώπη. Σε αυτό το όραμα που άρχισαν να οικοδομούν οι δύο χώρες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή είναι η επόμενη γενιά αεροσκαφών, για ένα μελλοντικό όραμα της Ευρωπαϊκής Άμυνας, και ένα νέο κεφάλαιο στην περιφερειακή ικανότητα της Ελλάδας. Ευχαριστώ τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν που με βοήθησε να ενισχύσω τη στρατηγική μας συνεργασία».

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε άλλες παράνομες ενέργειες

Λίγες ώρες μετά την ιστορική εκδήλωση στην Τανάγρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, καλώντας την να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της χώρας μας στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Κασουλίδη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την ανάκληση όλων των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την ακύρωση της τουρκικής απόπειρας επιβολής νέων τετελεσμένων, πρωτίστως στα Βαρώσια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS