Reuters: Οι Ευρωπαίοι συζητούν για πλαφόν στα 180 ευρώ στο φυσικό αέριο

Reuters: Οι Ευρωπαίοι συζητούν για πλαφόν στα 180 ευρώ στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο παρέμβασης στην αγορά θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Φεβρουαρίου, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Σκρέκας: Λάβαμε εντολή να βρούμε σήμερα λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τα περισσότερα κράτη μέλη θέλουν μείωση του πλαφόν από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα ήταν αναποτελεσματική έναντι, για παράδειγμα, των επιπέδων τιμών που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο χαμηλά πρέπει να τεθεί το πλαφόν. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προσεκτική απέναντι στις υπορβολικές παρεμβάσεις στην αγορά.

Αν, τελικά, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν καταφέρουν ούτε σήμερα να συμφωνήσουν στο όριο του πλαφόν για το φυσικό αέριο, η συζήτηση πιθανότατα θα μεταφερθεί για το επόμενο έτος, όταν ο χειμώνας θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, επομένως οι υπουργοί σπεύδουν να δράσουν τώρα. Όπως σημείωσε και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την είσοδό του στη σημερινή Σύνοδο, άλλωστε, ο ίδιος και οι ομόλογοί του έχουν λάβει εντολή να ολοκληρώσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στα ολλανδικά σημεία αναφοράς διαπραγματεύονται επί του παρόντος περίπου στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, ένα κύμα έντονου κρύου ή οποιαδήποτε περαιτέρω διακοπή των προμηθειών θα μπορούσε να προκαλέσει νέα άνοδο των τιμών.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα δήλωσε ότι πιστεύει «ακράδαντα» ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, αφού οι ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έριξαν το βάρος τους σε μια γρήγορη συμφωνία. Η Επιτροπή είπε ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι ένα αποτρεπτικό εργαλείο και όχι να πρέπει να χρησιμοποιείται ενεργά. Αυτό σημαίνει ότι δεν στοχεύει στον τεχνητό καθορισμό τιμών, αλλά στην αποτροπή ακραίων αυξήσεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS