Δηλώσεις Γεραπετρίτη - Φιντάν: «Θέλουμε να συνεχιστούν οι καλές σχέσεις» - Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Δηλώσεις Γεραπετρίτη - Φιντάν: «Θέλουμε να συνεχιστούν οι καλές σχέσεις» - Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση και το γεύμα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και των αντιπροσωπειών.

Έπειτα, οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη.

«Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», σημείωσε.

Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε τη θέση του περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό.

Επίσης, συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία.

Παράλληλα, είπε ότι συζήτησαν τα «προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα» και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, συζητήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη

Ικανοποίηση για το κλίμα συνεργασίας εξέφρασε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ένα κλίμα που βασίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη συζήτηση γερών βάσεων.

«Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν» στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις.

«Οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Οι δυο τους συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά ζητήματα.

«Η αποστολή μας είναι να επιλύουμε τα θέματα αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και να προλαμβάνουμε εντάσεις», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ακόμα, έκανε λόγο για διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ.

Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών.

«Συμφωνήσαμε ότι ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, με ελληνική πλευρά. Δεύτερον, τα ΜΟΕ που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός, η κλιματική κρίση. Κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Και στη συνέχεια, η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελλάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων». είπε.

Όσον αφορά στις μειονότητες, έκανε λόγο για «γέφυρες συνεργασίας».

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας», τόνισε.

Al Monitor: Σε εξαιρετική φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, το Al Monitor σχολιάζει ότι έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία «οι δύο ιστορικοί αντίπαλοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για διευθέτηση της εδώ και δεκαετίες διαφωνίας τους σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Σημειώνει δε ότι η Άγκυρα επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση από την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Μάιο και υπογραμμίζει το θετικό κλίμα που δημιούργησε η άμεση ελληνική βοήθεια στην Τουρκία μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου τον Φεβρουάριο, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε και στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούνιο.

Το Al Monitor υπογραμμίζει ότι ενδεικτική της προθυμίας της Άγκυρας για βελτίωση των διμερών σχέσεων ήταν η σιγή της για τον ελλιμενισμό αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, που σύμφωνα με τον αναλυτή Σονέρ Τσαγαπτάι, του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον, ίσως εξηγεί και τη μετριοπαθή σχετικά αντίδραση της Τουρκίας αναφορικά με τα γεγονότα στην Πύλα. «Πιστεύω πως η εντύπωση είναι ότι υπάρχει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - αυτό θα βοηθήσει και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ειδικά την άποψη για την Τουρκία στο Κογκρέσο, όπου ένας αριθμός γερουσιαστών και άλλων αντιτίθενται στην πώληση των F-16».

Ο ίδιος αναλυτής σημειώνει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προτιμά η επανεκκίνηση των σχέσεων «να ξεκινήσει με την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια με την έγκριση του Λευκού Οίκου για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Και επίσης, κάπου ανάμεσα, θα υπάρξει συναίνεση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε εξαιρετική φάση, ώστε μέλη [του Κογκρέσου] όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ, να άρουν τις ενστάσεις τους για την πώληση των F-16».

To άρθρο σημειώνει ότι η Τουρκία επιδιώκει βελτίωση των σχέσεών της και με την ΕΕ, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη Δυτικών επενδυτών και να διαπραγματευτεί μια εκσυγχρονισμένη συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση με την Ένωση, που «θα βελτίωνε το επενδυτικό περιβάλλον στην Τουρκία και θα συνέβαλλε σε περισσότερη ανάπτυξη», προσθέτει ο Τσαγαπτάι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ