Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό: Ο ανασχηματισμός και οι 5 παραιτήσεις λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Στον δρόμο για τη Βουλή οι άρσεις ασυλιών

Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό: Ο ανασχηματισμός και οι 5 παραιτήσεις λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Στον δρόμο για τη Βουλή οι άρσεις ασυλιών

Ξεκίνησαν οι αναταράξεις στην κυβέρνηση και τη ΝΔ μετά την άφιξη των δικογραφιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ηδη ανακοινώθηκαν 5 παραιτήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και η κυβέρνηση προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό.

Δυο υπουργοί και ένας υφυπουργός βρίσκονται εκτός κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα θα προχωρήσει σε αλλαγές κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αλλά και γραμματέα, μετά τις παραιτήσεις των Νότη Μηταράκη και Κώστα Σκρέκα.

Με γρήγορες κινήσεις το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στο πλάνο εξόδου από την κυβέρνηση, αλλά και από επιτελικές θέσεις στο κόμμα, των προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία, ενώ προχωρά κανονικά η διαδικασία για άρση των ασυλιών τους, αιτήματα που όπως ανέφεραν και σήμερα πηγές, κατά πάγια τακτική, θα γίνουν δεκτά.

Οι παραιτήσεις των εμπλεκομένων ζητήθηκαν σήμερα το πρωί και ανακοινώθηκαν την ώρα που η δικογραφία έφθανε στη βουλή και την φωτοτυπούσαν.

Από τη στιγμή που οι πληροφορίες που μιλούσαν για εμπλοκή ονομάτων κυβερνητικών στελεχών στις έρευνες της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας επιβεβαιώθηκαν με την αποστολή των δικογραφιών στη Βουλή το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά.

Ανασχηματισμός - εξπρές

Ετσι, ανακοινώθηκε η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Γιάννη Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, η αντικατάσταση των τριών προσώπων του υπουργικού, Κεφαλογιάννη, Τσιάρα και Βαρτζόπουλου, με τους Τουρνά και Σχοινά, ενώ θέλοντας η κυβέρνηση να δείξει το στίγμα της και για την ευρύτερη αλλαγή που επιδιώκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άλλαξε συνολικά την ηγεσία απομακρύνοντας και τον Χρήστο Κέλλα από τη θέση του υφυπουργού και τοποθετώντας εκεί τον Μακάριο Λαζαρίδη.

Η αλλαγή, σχολιάζαν κυβερνητικής πηγές, στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να το «μετατρέψει από υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, όπως ήταν εδώ και δεκαετίες, σε μια σύγχρονη δομή, συμβατή με την εξυγίανση που έχει ξεκινήσει ήδη η κυβέρνηση και τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων». Ετσι συνδέουν την επιλογή Σχοινά για τη θέση αυτή, ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός που δεν είναι βουλευτής περιφέρειας αλλά έρχεται κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, έχοντας διατελέσει Επίτροπης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ότι αφορά τις άλλες δύο επιλογές, ο Ευάγγελος Τουρνάς, θεωρήθηκε το ιδανικότερο πρόσωπο για το συγκεκρίμενο υπουργείο, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ενα τεχνοκρατικό πρόσωπο που είχε επιτηρήσει στο υπουργείο και στο παρελθόν.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης στο υπουργείο.

Tι ακολουθεί

Στις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο 48ωρο υπήρξαν σκέψεις και για πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα κάνουν ακόμα πιο σαφές το μήνυμα «ως εδώ».

Στη συζήτηση τέθηκε ως ενδεχόμενο να ζητηθούν οι παραιτήσεις των δύο βουλευτών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει από την εισαγγελία είναι του κ. Καραμανλή και της κας Παπακώστα και είναι ανοιχτό, πλέον, το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να παραδώσουν την έδρα τους. «Θα πρέπει και οι ίδιοι να διευκολύνουν τον Πρωθυπουργό και την παράταξη», είναι η άποψη που εκφράζεται από μερίδα στελεχών. Το τι τελικά θα γίνει θα το δείξουν οι επόμενες ώρες και ημέρες. Αλλωστε η αποκάλυψη των δικογραφιών σε πλήρη έκταση τις επόμενες ώρες θα δείξει και το βάθος της εμπλοκής του καθενός από τους εμπλεκόμενους και σε αυτή τη βάση θα κριθούν όλα.

Αρση ασυλίας για τους 11

Στη Βουλή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αύριο Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή το πρωί να είναι προσβάσιμη στους βουλευτές η δικογραφία που αφορά τους υπουργούς.

Το εγχείρημα δυσκολεύει το γεγονός ότι η δικογραφία για τους υπουργούς περιλαμβάνει 14 CD και άλλα 14 η δικογραφία για τους βουλευτές.

Η δικογραφία για τους «11» προκειμένου σε 27 αντίτυπα, θα διανεμηθεί, στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιώργο Γεωργαντά, στα μέλη της και στους εμπλεκόμενους βουλευτές.

Η επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών της ΝΔ θα συνεδριάσει τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί.

Την τελική απόφαση για την άρση ή μη των ασυλιών των «11», θα λάβει η Ολομέλεια που θα συνεδριάσει την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά.

Οι πληροφορίες για τους διαλόγους

Αν και περισσότερες πληροφορίες για τους διαλόγους αναμένονται το επόμενο διάστημα, ήδη εδώ και λίγα 24ωρα κυκλοφορούν πληροφορίες για διαλόγους και περιστατικά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αφορούν τους εμπλεκομένους βουλευτές και πρώην υπουργούς.

Ενας διάλογος που φέρεται να έχει καταγραφεί είναι ο εξής:

Βουλευτής στέλνει το παρακάτω μήνυμα σε άτομο του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Βουλευτής: « Δημήτρη υπενθύμιση για τον Β…..».
Το άτομο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακολούθως φέρεται να ανταλάσσει αυτά τα μηνύματα με υπάλληλο του Οργανισμού:

Ατομο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: « Εφτιαξες το θέμα του Σ …( βουλευτής);
Υπάλληλος: « πες του εξήγησε του ότι έχει πρόβλημα με τους σπόρους της χρονιάς. Ο Β.εχει ελειψει από σπόρους να σου πει τι να του πει ο δικός μας
Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα μας φανεί χρήσιμος ο Σ… δες το το θέμα».
Ενας δεύτερο διάλογος φέρεται να διεξάγεται μεταξύ βουλευτή της ΝΔ που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία και ατόμου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Βουλευτής ΝΔ: «... θα αυτοκτονήσω, έχω στείλει εκεί για εκείνο το παιδί ένα πράγμα για να το λύσουμε, είναι πατέρας…».
Ατομο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Α ναι ναι αυτό το θέμα ναι θα το φτιάξουμε. Στο λέω εγώ θα το φτιάξω παρά το γεγονός ότι είναι παρέκκλιση…»
Αλλοι από τους ελεγχόμενους, φέρονται να επικοινωνούσαν για να γίνει αποδεκτή η προσφυγή 37 παραγωγών προκειμένου να τους καταβληθούν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι στο πρόσφατο παρελθόν ο οργανισμός δεν είχε εγκρίνει την καταβολή τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις το ποσό της επιδότησης υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, το οποίο είναι όριο για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος.

Σε άλλη συνομιλία, φέρται να ακούγεται άλλος ελεγχόμενος να μιλά με άτομο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου εκείνος να εγκρίνει αιτήματα παραγωγών.

 

   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2014-2026 YSTEROGRAFO NEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ