Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Εντός Οκτωβρίου συζήτηση πολιτικών αρχηγών για το εθνικό σχέδιο δράσης

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Εντός Οκτωβρίου συζήτηση πολιτικών αρχηγών για το εθνικό σχέδιο δράσης

Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, το οποίο έχει εκπονηθεί από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, σε συνεργασία με 12 συναρμόδια υπουργεία, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το εθνικό σχέδιο δράσης είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα πολυσχιδές σχέδιο με 11 οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις, που υλοποιούνται ισομερώς από τα δώδεκα υπουργεία. Υπενθυμίζεται ότι είχε συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος έγραψε:

 

«Στην καταιγίδα υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία γεγονότα αποτελούν ένα συλλογικό τραύμα για όλους μας. Τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής μας σοκάρουν βαθιά. Αλλά δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσουν. Παράλληλα με την αστυνομική και δικαστική έρευνα, το αμέσως επόμενο διάστημα το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ελληνική πολιτεία μαζί με την κοινωνία πρέπει να δράσουν ενωμένες για να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις που θα είναι σύγχρονες και ολοκληρωμένες με μοναδικό κριτήριο την προστασία των ανηλίκων».

Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
Ο υπουργός Επικρατείας υπενθυμίζει, συγχρόνως, την ανάρτηση που είχε κάνει στις 30 Αυγούστου με τα συγκεκριμένα μέτρα-δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς φαινομένου.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για ακόμη ένα σχέδιο-ευχολόγιο, καθώς το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων και αρκετές από αυτές υλοποιούνται ήδη.

Είναι η πρώτη φορά όμως που μια τέτοια στρατηγική αποκτά συνεκτικό πλαίσιο με σαφείς στόχους, δομή Διακυβέρνησης, ρόλο Εθνικού Συντονιστή, πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που φέρνει» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, και προσθέτουν ορισμένα παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το εύρος και το βάθος του σχεδίου:

  • Δημιουργία ενιαίου πρωτοκόλλου διαχείρισης όλων των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης από κάθε φορέα υποδοχής (δρομολογείται κεντρικά από την Προεδρία της Κυβέρνησης).
  • Αυστηροποίηση των ποινών για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε κακούργημα από πλημμέλημα που είχε γίνει το 2019 (έχει ήδη υλοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης).
  • Αναβάθμιση των δικαστικών δομών Υποδοχής των κακοποιημένων παιδιών (τα λεγόμενα ''Σπίτια του Παιδιού''), ώστε τα θύματα να περιβάλλονται με τη μέγιστη φροντίδα και να μην υφίστανται δευτερογενή θυματοποίηση από τις κρατικές δομές (υλοποιείται ήδη από το υπουργείο Δικαιοσύνης).
  • Θέσπιση μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και των δασκάλων για την προστασία από κάθε είδους σεξουαλική βία (υλοποιείται ήδη από το υπουργείο Παιδείας).
  • Εκπόνηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την επανένταξη των θυμάτων στην οικογενειακή, κοινωνική, εκπαιδευτική ζωή (δρομολογείται από το υπουργείο Υγείας).
  • Εκπαίδευση και θέσπιση μητρώων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με ανήλικους, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να διαχειριστούν κατάλληλα και με ευαισθησία τέτοια περιστατικά (δρομολογείται από το υπουργείο Εργασίας).
  • Θέσπιση ειδικού ρόλου ψυχολόγου στις αθλητικές ομοσπονδίες (δρομολογείται από το υπουργείο Αθλητισμού).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS