Σφίγγει ο κλοιός από το φθινόπωρο για τους ανεμβολίαστους - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σφίγγει ο κλοιός από το φθινόπωρο για τους ανεμβολίαστους - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Αποφασισμένη να σφίξει περισσότερο τον κλοιό στους ανεμβολίαστους πολίτες όσον αφορά την καθημερινότητά τους, δείχνει η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει περαιτέρω την «βεντάλια» των μέτρων, προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό τείχος ανοσίας το επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η ανησυχία εστιάζεται στους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι αποτελούν ευάλωτη ομάδα απέναντι στον κορονοϊό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πολίτες ηλικίας 60 – 80 ετών που είτε διασωληνώθηκαν, είτε έχασαν τη ζωή τους, σε ποσοστό 99% ήταν ανεμβολίαστοι.

«Κρας τεστ» για την κυβέρνηση θα αποτελέσει η πορεία των εμβολιασμών τον Αύγουστο, ως απότοκο των καλοκαιρινών διακοπών και των συναθροίσεων του Δεκαπενταύγουστου

Σφίγγει τον κλοιό και η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το φθινόπωρο, όταν οι πολίτες θα αρχίσουν να περνάνε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Είναι σαφές πως η «συνύπαρξη» εμβολιασμένων και μη σε κλειστούς χώρους, όπως οι εργασιακοί χώροι, ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Στο γραφείο με το rapid test στο χέρι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο κοινό, να επιδεικνύουν μοριακό ή ράπιντ τεστ, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους εργασιακούς χώρους

Στο σχέδιο φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και η επίδειξη αρνητικών τεστ και στους κλειστούς χώρους, κάτι που φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο. Παράλληλα, απομένει να δούμε και το τι θα ισχύει σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Οκτώβριο όσοι θέλουν να μπουν θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους θα εισέρχονται μόνο με rapid ή μοριακό τεστ.

Στο τραπέζι ψώνια με αρνητικό τεστ κοροναϊού
Για το σενάριο αυτό είχε μιλήσει και ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος αναφέροντας πως για τους επόμενους μήνες το δίλλημα θα είναι εμβολιασμός ή συνεχή τεστ.

Το σενάριο αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο, ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μοντέλο Κύπρου
Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι και έχει πρόσβαση παντού, είτε δεν εμβολιάζεσαι και υποβάλλεσαι σε rapid test τα οποία πληρώνεις εσύ προκειμένου να έχεις πρόσβαση σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας αλλά και στη… δουλειά σου.

Παρόμοιο μοντέλο άλλωστε ακολουθεί από σήμερα και η Κύπρος καθώς ανακοίνωσε πως τα δωρεάν rapid test αποτελούν παρελθόν.

Έτσι οι Κύπριοι που δεν έχουν εμβολιαστεί (εκτός από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού) θα πρέπει να δίνουν 10 ευρώ για να υποβάλλονται σε rapid test.

Τούντας – Χωρίς μάσκα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να κολλήσουμε κοροναϊό σε 10 δευτερόλεπτα
Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας. Ο επιστήμονας τόνισε ότι δεν χρειάζεται πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να κολλήσει κανείς τον κοροναϊό.

Ο κ. Τούντας μίλησε ακόμα για το πώς αντιδρά ο οργανισμός του καθένα απέναντι στην Covid-19. «Περισσότερο ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία του καθένα μας γιατί ο οργανισμός του κάθε ατόμου αντιδρά διαφορετικά και έχει διαφορετική ανοσία απέναντι σε αυτές τις απειλές, γι’ αυτό βλέπουμε διακυμάνσεις και μιλάμε για μέσους όρους», τόνισε o καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS