Διθυραμβικά σχόλια Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Απαραίτητη σύμμαχος η Ελλάδα για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Διθυραμβικά σχόλια Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Απαραίτητη σύμμαχος η Ελλάδα για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον, εν όψει της επίσημης επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Αμερικανίδα υφυπουργός ανέφερε ότι η κρίση στην Ουκρανία καθιστά ακόμα πιο σημαντικές τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αποδεικνύει το πόσο απαραίτητη σύμμαχος είναι η Ελλάδα.

«Πολλά από αυτά που καθορίζουν τη σχέση μας επικεντρώνονται στη διαρκή δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις κοινές δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες που μας ενώνουν, και αυτό είναι κάτι που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό με δεδομένο το τι συμβαίνει με την εισβολή και τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος των σημερινών πρωτοσέλιδων και είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα παραμένει ένας σταθερός και έμπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που είναι απολύτως απαραίτητος για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας».

Παράλληλα, η κ. Όλσον αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα «σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο»,, μια εκτίμηση, η οποία αποτελεί πλέον κοινό παρανομαστή στις δηλώσεις των διαφόρων Αμερικανών αξιωματούχων. Παράλληλα όμως, όπως διευκρίνισε η επίσκεψη του πρωθυπουργού αποτελεί μια ευκαιρία για να σχεδιαστούν μελλοντικές κινήσεις που θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας. Με αυτή τη λογική, εκτίμησε ότι η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, αλλά και της προώθησης των κοινών αξιών θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα υπογραμμίσει τη θετική, πολύπλευρη φύση της διμερούς μας συνεργασίας».

Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός λαμβάνει μια τέτοια πρόσκληση από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η ιδέα για μια ομιλία με αντικείμενο τη δημοκρατία πάρθηκε με αφορμή τον εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Κατ’αυτόν τον τρόπο, το Κογκρέσο θέλησε έτσι να τιμήσει τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας και ότι τα ελληνικά ιδεώδη ενέπνευσαν τους πατέρες του αμερικανικού έθνους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών, «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολύ ισχυρή φιλία και εταιρική σχέση, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο και την ιστορική ομιλία που θα κάνει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να απονείμει το νομοθετικό μας σώμα σε έναν ξένο ηγέτη και αποτελεί απόδειξη της τεράστιας δικομματικής υποστήριξης που υπάρχει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στις ΗΠΑ».

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, η δημοκρατία και το μήνυμα της δημοκρατίας είναι πιο σημαντικά από ό,τι ίσως ήταν ποτέ, και κανείς δεν πιστεύω ότι είναι πιο κατάλληλος να μιλήσει για τη δημοκρατία από την Ελλάδα, η οποία είναι το σπίτι της σύγχρονης δημοκρατίας. Και ελπίζω ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη εδώ θα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε πραγματικά αυτές τις κοινές αξίες τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS