Στη Βουλή δύο «καυτές» δικογραφίες: Οι καταγγελίες Καλογρίτσα για Νίκο Παππά και οι αποκαλύψεις για Folli-Follie με αναφορές σε Φλαμπουράρη- Χαρίτση

Στη Βουλή δύο «καυτές» δικογραφίες: Οι καταγγελίες Καλογρίτσα για Νίκο Παππά και οι αποκαλύψεις για Folli-Follie με αναφορές σε Φλαμπουράρη- Χαρίτση

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης η δικογραφία με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 καθώς και αυτή που αφορά τη Folli Follie με αναφορές σε δύο πρώην υπουργούς, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αλέξανδρο Χαρίτση.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν και την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης που αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία εστάλη στη Βουλή καθώς ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, έχει καταγγείλει στις δικαστικές αρχές τον διαγωνισμό ως στημένο και κατονομάζει ως τον άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του τον τότε υπουργό Νίκο Παππά.

Την έρευνα για τις καταγγελίες Καλογρίτσα διενήργησε ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου και σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία του συγκεκριμένου φακέλου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής.

Δικογραφία Folli Follie

Παράλληλα στη Βουλή διαβιβάστηκε και η δικογραφία που αφορά στη Folli Follie, όπου υπάρχουν αναφορές σε δύο πρώην υπουργούς, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αλέξανδρο Χαρίτση, στο πλαίσιο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στελέχους της εταιρείας με τον τότε μεγαλομέτοχό της Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Οι αναφορές για τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα έχουν μείνει και διερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εξέταση των μαρτύρων και των προσώπων που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση αλλά και το πρόσφατο υπόμνημα του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, στο οποίο αποδίδει ρόλο «οργανωτή» και «καθοδηγητή» στον πρώην υπουργό Επικρατείας, ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ο οποίος είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης από το καλοκαίρι του 2020, αποφάσισε πως προσέκρουσε σε τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού.

Αλλωστε, στο πρόσφατο συμπληρωματικό υπόμνημα Καλογρίτσα στις εισαγγελικές Αρχές καταλογίζεται στον πρώην υπουργό η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων, και συγκεκριμένα δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή ήταν -συνεπώς- μονόδρομος, αφού, με βάση τον νόμο περί ευθυνών υπουργών, μόνη αρμόδια να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά είναι η Βουλή.

«Ο τότε υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε σημαντική και καθοριστική ανάμιξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρου προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη», τόνιζε ο κ. Καλογρίτσας.

Το «σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς», σύμφωνα με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, είχε ως στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και, ενδεχομένως, τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Οι αποκαλύψεις για τους χειρισμούς και τον ρόλο του Νίκου Παππά σε όσα σκοτεινά και παρασκηνιακά έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι. Τότε, ο άλλοτε επονομαζόμενος «κόκκινος» εργολάβος υπέβαλε μήνυση κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι. Η πλευρά του Ελληνα εργολάβου υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε εικονική συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας. Η συμφωνία, σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα, έγινε με τις ευλογίες του Νίκου Παππά και εν γνώσει του «White House», δηλαδή του τότε Μεγάρου Μαξίμου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που έχει προσκομίσει ο Χρήστος Καλογρίτσας στις εισαγγελικές Αρχές. Μάλιστα, και στην κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Χρήστος Καλογρίτσας επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της μήνυσης και των υπομνημάτων του και περιέγραψε πώς έγινε η προσέγγιση από τον Νίκο Παππά ενόψει του επίμαχου διαγωνισμού, λέγοντας ότι «εκείνη την περίοδο είχα δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, συνεπώς δεν είχα λεφτά για κανάλια. Οταν το είπα στον κ. Παππά, μου απάντησε: “Δεν χρειάζονται χρήματα από εσένα. Θα τα βρούμε εμείς. Εμείς το όνομά σου θέλουμε μόνο”».

Οταν τα σχέδια για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησαν, τότε, σύμφωνα με τον εργολάβο, ο τότε υπουργός Επικρατείας τού είπε ότι, αφού δεν μπορούν να φτιάξουν κανάλι, να φτιάξουν μια εφημερίδα και του υπέδειξε τα 3.000.000 ευρώ της εγγυητικής επιστολής να τα δώσει για να ανοίξει την εφημερίδα «Documento».

Η δικογραφία θα παραμείνει στην τακτική Δικαιοσύνη, που θα συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, κυρίως για να κληθεί να καταθέσει ένας μάρτυρας ακόμα που έχει προτείνει η πλευρά Καλογρίτσα, ενώ θα δώσουν και συμπληρωματικές εξηγήσεις οι εκπρόσωποι της οικογένειας Χούρι, στην οποία ανήκει ο όμιλος CCC. Από την άλλη, μόλις φτάσει η δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές βουλευτών, ενώ για τη σύστασή της πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια με πλειοψηφία 151 μελών του Κοινοβουλίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ