Στη Βουλή προς κύρωση σήμερα οι συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Στη Βουλή προς κύρωση σήμερα οι συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Ξεκινά σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, όπως έχει ενημερώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στη Βουλή κατατέθηκαν προς κύρωση, αφενός η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου "για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών" και αφετέρου η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας "για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους".

Μεταξύ του «παρών» και της καταψήφισης της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεδριάζει σήμερα σε διευρυμένη σύνθεση προκειμένου να καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης και της ψηφοφορίας της Τετάρτης.

Μέχρι στιγμής, οι επίσημες τοποθετήσεις της Κουμουνδούρου, χωρίς να παραγνωρίζουν τη σημασία του γεγονότος ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο δημιουργεί έμπρακτη αμφισβήτηση στο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, κάτι που ήταν στόχος της ελληνικής διπλωματίας. Παράλληλα, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η μεθοδολογία στην οποία βασίστηκε η συμφωνία Καϊρου – Αθήνας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Στέκονται κυρίως στα ζητήματα του συνδυασμού μέσης γραμμής και αναλογικότητας αλλά και του γεγονότος ότι η συμφωνία έγινε στη βάση του υπολογισμού της επιφάνειας των νησιών. Σε πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει: «Με μια συμφωνία με μία τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας, όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη».

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε αποκλίνουσες απόψεις καθώς από τη μία είναι όσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται με τη «γραμμή Κοτζιά» διαφωνώντας έντονα με τις πρόνοιες της συμφωνίας και από την άλλη οι 53+ και η ομάδα «Γέφυρα» οι οποίοι έχουν αρθρογραφήσει για τα θετικά της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί εισηγήσεις τόσο για το «παρών» όσο και για το «κατά». Οι υποστηρικτές του «παρών» τονίζουν ότι αυτό θα διασφαλίσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε μία περίοδο κρίσιμη για τα εσωτερικά του κόμματος, καθώς υπάρχουν δύο τουλάχιστον βουλευτές που έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Παράλληλα, το «παρών», λένε, θα εξέπεμπε μία στάση μεγαλύτερης υπευθυνότητας σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη, όσοι καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει καταψήφιση της συμφωνίας σημειώνουν ότι έτσι θα σταλεί ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό μήνυμα ενώ παράλληλα, θα «στριμωχτεί» και η εσωκομματική αντιπολίτευση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ