Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας για την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ - Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας για την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ - Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Ένα νέο κεφάλαιο στη διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας, για την αμυντική και πολιτική θωράκισή της έναντι της Τουρκίας, αναμένεται να γραφτεί σήμερα Τετάρτη στην Ουάσιγκτον με την υπογραφή της νέας πενταετούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Η πενταετής συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συνοδεύεται και από τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν περί προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ επίσης αναμένεται να στείλει κα ιμήνυμα προς την Άγκυρα με αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας

Ο κ. Δένδιας θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Μπλίνκεν για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και θα του εκθέσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Στην Ουάσιγκτον την Τρίτη ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας καθώς και με τον Ισραηλινό ομόλογο του ο οποίος, επίσης, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Άλλωστε, ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και ενισχύεται από την στήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ.

Νευρική κρίση στην Άγκυρα

Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδαςέχουν προκαλέσει εκνευρισμό στον Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί να προκαλέσει νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Τελευταία πρόκληση της Άγκυρας είναι ο χάρτης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της χώρας και εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου, αγνοώντας πλήρως το Καστελόριζο.

Δηλαδή, με απλά λόγια η Άγκυρα επιχειρεί να παρακάμψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην Μεσόγειο αμφισβητώντας την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Με τους χάρτες αυτούς, η Άγκυρα επιχειρεί να δικαιολογήσει τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στα βόρεια της Κύπρου αλλά και την παρενόχληση του Nautical Geo σε Κρήτη και Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αθήνα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Οι σχέσεις με το Κάιρο είναι σε στην καλύτερη φάση τους και οι προσπάθειες της Τουρκίας να προσεγγίσει την Αίγυπτο έχουν πέσει στο κενό. Η συμμαχία των τριών χωρών αποτελεί μια ακόμα πηγή εκνευρισμού της Τουρκίας που είναι απομονωμένη στην ανεύρεση συμμάχων στην περιοχή της Μεσογείου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS