Μέτρα «ανάχωμα» στις ανατιμήσεις: Διπλάσια επιδότηση στο ρεύμα - Περισσότερα νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης

Μέτρα «ανάχωμα» στις ανατιμήσεις: Διπλάσια επιδότηση στο ρεύμα - Περισσότερα νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης

Αυξάνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου - Αύριο το πρωί οι ανακοινώσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Σκρέκα.


Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα αντίστοιχα, υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των ανατιμήσεων.

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ όπως αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη αύριο Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Παρασκευής στις 10:00, από τους κυρίους Σταϊκούρα και Σκρέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, η τελική μορφή των οποίων θα προσδιοριστεί μετά και από συνεννόηση με τους θεσμούς.

Διπλασιασμός επιδότησησης στο ρεύμα - Κονδύλι ύψους 150-200 εκατ. για την επιδότηση του φυσικού αερίου
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα, αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να το λάβουν περισσότερες οικογένειες.

Τα τελευταία 24ωρα γράφονταν ξανά τα σχέδια των επιδοτήσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεταν αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε άνω από 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα κάτι που αυτομάτως ανεβάζει και το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και αυτό με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Πλέον πάμε σε διπλασιασμό της επιδότησης.

Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Παράλληλα εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου που μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα χορηγηθεί.

Η έκρηξη των τιμών χονδρεμπορικής δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς η κούρσα τιμών αντιπροσωπεύει μία περίοδο που δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και προεξοφλεί ότι όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και η ζήτηση σε ενέργεια θα μεγαλώνει, τα κόστη θα αναπροσαρμοστούν ακόμη πιο πάνω.

Για σήμερα η μέση τιμή εκκαθάρισης των συναλλαγών για την Ελλάδα ξεπερνά τα 204 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και όλη η Ευρώπη. Στην Ιταλία υπερβαίνει τα 307 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Γαλλία τα 298 ευρώ/MW, στην Γερμανία τα 302 ευρώ /MW, στη Σερβία τα 327 ευρώ/MW με την Πολωνία να έχει την φθηνότερη τιμή στα 141 ευρώ /MW.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι:

Ηλεκτρικό ρεύμα:

  • Επιδότηση 15 €/ μήνα αντί 9 €/ μήνα

Θέρμανση:

  • Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
  • Επιδότηση 75% των νοικοκυριών για πετρέλαιο- φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο:

  • Εκπτωση από λογαριασμούς
  • Απορρόφηση 43% ανατιμήσεων για δικαιούχους θέρμανσης
  • Απορρόφηση 25% ανατιμήσεων για μη δικαιούχους θέρμανσης

Οικονόμου: Ευρύ πλέγμα μέτρων για τους καταναλωτές
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στα Παραπολιτικα 90,1 για το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών προανήγγειλε τις ανακοινώσεις για μέτρα στήριξη στα νοικοκυριά.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη προφανώς αφορά και τους έλληνες καταναλωτές. Σε δύο άξονες κινούμαστε ο ένας άξονας που είναι ο άμεσος και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξουνε ανακοινώσεις, ενδεχομένως και εντός αυτής της εβδομάδος. Θα υπάρχει επιπλέον στήριξη σε ότι αφορά τις ανάγκες ενεργειακής κάλυψης των νοικοκυριών και μάλιστα με ένα πολύ ευρύ πλέγμα που θα συμπεριλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με έναν τρόπο που θα καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό της ανατιμήσεις. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και δυναμική θα είναι και η αντίδρασή μας ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου δεδομένου ότι η πολιτική μας , η οικονομία δημιουργεί τις δυνατότητες και το χώρο για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών σε αυτή τη δοκιμασία που είναι και πρωτόγνωρη», είπε στην εκπομπή Secret ο Γιάννης Οικονόμου.

Και συμπλήρωσε: «Ο δεύτερος άξονας είναι ότι ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες είχε επισημάνει την ανάγκη να κινητοποιηθεί η ευρωπαϊκή επιτροπή κεντρικά προς την κατεύθυνση αυτή, κυρίως σε ότι αφορά το ζήτημα του φυσικού αερίου και όχι μόνο, για να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική που θα έχει ως αντίκρισμα και ως αντανάκλαση να μπορεί ο κόσμος να καταναλώνει φθηνότερα φυσικό αέριο και οτιδήποτε άλλο. Αυτό όμως επειδή η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει τους δικούς της ρυθμούς και είναι πιο σύνθετο είναι ο δεύτερος άξονας, ο πρώτος άξονας που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και που πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί έχει ουσιαστική και γενναιόδωρη στήριξη στα νοικοκυριά στη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επέλαση των ανατιμήσεων σε ότι αφορά την ενέργεια».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS