Στο Βερολίνο μέσω Χάφταρ η Ελλάδα - H ρελάνς της κυβέρνησης πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Στο Βερολίνο μέσω Χάφταρ η Ελλάδα - H ρελάνς της κυβέρνησης πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη αποκτά η Ελλάδα, που έκανε σαφές σε όλους τους τόνους τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει μέρος. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε τρεις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα: Δημοσιοποίησε την απόφαση της Αθήνας να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ρητά ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ - Ερντογάν, είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας και ενδιαμέσως είχε φτάσει στην Αθήνα ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ. 

Έτσι, την Παρασκευή, αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, με στόχο δια της τεθλασμένης οδού να αποκτήσουν οι ελληνικές θέσεις εκπροσώπηση στη επικείμενη διάσκεψη για τη Λιβύη την Κυριακή, αλλά και να εκφραστεί η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον αποκλεισμό της.

Ταυτόχρονα, η συνάντηση αποτελεί σαφώς και ένα μήνυμα και προς την Τουρκία που υποστήριζε την αμφιβόλου νομιμότητας κυβέρνησης της Τρίπολη, με την οποία μάλιστα υπέγραψε και το γνωστό μνημόνιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ

Την ίδια ώρα που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ βρισκόνταν στην Αθήνα, λίγο πριν συναντηθεί μαζί του, ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της λιβυκής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σε χθεσινή του συνέντευξη, είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο, αλλά και την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα ασκήσει «βέτο» στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη Λιβύη, αν αυτές δεν ακυρώνουν το μνημόνιο με την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στην Άνγκελα Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες».

Γερμανικό ΥΠΕΞ για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γερμανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε, την Παρασκευή, ανακοίνωση με την οποία στηρίζει την απόφαση της ΕΕ για τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στην Λιβύη -όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία»- θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Οι συναντήσεις με Χαφτάρ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Λίβυο στρατάρχη κράτησε σαράντα λεπτά 

Εισερχόμενος στο κτίριο της Βουλής ο Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη.»

Ο Χαφτέρα ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Επίσης, κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Haftar να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Haftar για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.


Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Δένδια

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως ο Χαφτάρ συμφώνησε με όλα τα παραπάνω.

«Είπα στον στρατάρχη Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.»

Όσον αφορά στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ο ΥΠΕΞ ζήτησε από την Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας για τα θέματα της Λιβύης.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS