Υπ. Άμυνας: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα - Ποια θα δώσουμε στην Ουκρανία, τι θα παραλάβουμε

Υπ. Άμυνας: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα - Ποια θα δώσουμε στην Ουκρανία, τι θα παραλάβουμε

Στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας Γερμανίας – Τσεχίας

Τη συμφωνία της χώρας του με την Ελλάδα για την ανταλλαγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, τα οποία στη μετάφραση αποδίδονται κακώς ως «άρματα μάχης», ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ως αποτέλεσμα της προηγηθείσα σήμερα το πρωί συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκτάκτου συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, πάνω στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας Γερμανίας – Τσεχίας.

Σύμφωνα με την υλοποιούμενη ήδη συμφωνία Γερμανίας – Τσεχίας, η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανίατεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ) τύπου BMP-1 κλπ, σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής, από τα αποθέματα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία στη συνέχεια αντικαθίστανται με άλλα πιο σύγχρονα, δυτικής (γερμανικής) τεχνολογίας, από τα αντίστοιχα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς στο πλαίσιο συνεντεύξεως τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσθεσε δε ότι «οι σχετικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία Αμύνης των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικώς.

Σημειώνεται ότι τα μόνα τέτοια οχήματα (ΤΟΜΑ),σοβιετικής τεχνολογίας, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός είναι τα γνωστά BMP-1, που ενέταξε στη δύναμή του, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, ως δωρεάν γερμανική βοήθεια, από τα αποθέματα του πρώην Ανατολικογερμανικού Στρατού. Τότε η Ελλάδα είχε εποκτήσει περίπου 480 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που εντάχθηκαν άμεσα και υπηρετούν ως τώρα σε τάγματα μηχανοκίνητου πεζικού της Θράκης και των νησιών.

Αντίστοιχα οι Γερμανοί διαθέτουν και έχουν προτείνουν να δώσουν στην Ελλάδα ΤΟΜΑ τύπου MARDER-1A3, από τα αποθέματα που έχουν μετά την προ ετών αναδιοργάνωση (μείωση) του στρατού τους. Σε πρώτη φάση μπορούν να διαθέσουν περί τα 100 και άλλα τόσα στη συνέχεια.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας 

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ