ΣΥΡΙΖΑ-παρασκήνιο: Η ντρίπλα Τσίπρα που αιφνιδίασε φίλους και αντιπάλους -Πώς επέλεξε τη Σβίγκου, οι αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ-παρασκήνιο: Η ντρίπλα Τσίπρα που αιφνιδίασε φίλους και αντιπάλους -Πώς επέλεξε τη Σβίγκου, οι αντιδράσεις

Με μια ριψοκίνδυνη ντρίμπλα, ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας εσωκομματικούς εχθρούς και φίλους, προχώρησε στην αλλαγή της πυραμίδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε - και εξελέγησαν με συντριπτική πλειοψηφία - την Ράνια Σβίγκου για γραμματέα του κόμματος, στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Γιώργο Βασιλειάδη, για την θέση του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι εξελέγησαν με ποσοστό 75,5%, ωστόσο είχαν ισχυρή αντίδραση που εκφράστηκε με 70 λευκά, 1 κατά και ένα άκυρο.

Επρόκειτο για μια κίνηση υπολογισμένη, αν και υψηλού ρίσκου. 

Τοποθετώντας στο ψηλότερο σκαλί της κομματικής ιεραρχίας μια γυναίκα, νεαρή ηλικιακά, μπορεί να επαίρεται ότι επιτυγχάνει την ανανέωση αλλά και την εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλότατο επίπεδο. 

Όπως άλλωστε ανάρτησε ο κ. Τσίπρας «Η πρότασή μου για τη θέση της νέας Γραμματέα -για πρώτη φορά γυναίκας- είναι η Ράνια Σβίγκου. Και για τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα ο Γιώργος Βασιλειάδης. Τους γνωρίζω από παιδιά και εγγυώμαι προσωπικά για το ήθος τους. Συμβολίζουν την ανανέωση, την ενότητα, την προοπτική».

Διαμήνυσε επίσης ότι θέλει για την ηγεσία του κόμματος, στελέχη που δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, ούτε -αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση - να υπουργοποιηθούν, αλλά να ασχοληθούν αποκλειστικά με το κόμμα. Η Ράνια Σβίγκου θεωρήθηκε ότι πληροί τα κριτήρια αυτά, είναι ένα μετριοπαθές στέλεχος, με ευρύτερες συμπάθειες, που διαπνέεται από κομματικό πατριωτισμό και εργάζεται μεθοδικά, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και με ευρωπαϊκά κόμματα με τα οποία είναι συνδεδεμένος ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει μόνο τον Τσακαλώτο

Παράλληλα, βάζοντας την προερχόμενη από την Ομπρέλα κα Σβίγκου, κατάφερε να προκαλέσει αμηχανία στην εσωκομματική τάση, η οποία εναντιώθηκε στις επιλογές αυτές επιλέγοντας το λευκό στη σχετική ψηφοφορία. «Κανείς δεν ήξερε τίποτα, ούτε οι πολύ δικοί του, παρά μόνον ελάχιστοι» λένε από το περιβάλλον Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη της Ομπρέλας μέχρι το πρωί της Κυριακής τηλεφωνούσαν για να μάθουν την πρόταση Τσίπρα, αλλά ουδείς έμαθε. Ωστόσο, ένας από αυτούς που είχε ενημερωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ηγετικό στέλεχος της Ομπρέλας) ο οποίος τελικά και ψήφισε υπέρ της Ράνιας Σβίγκου, προκαλώντας έτσι ένα άτυπο «ρήγμα» στην εσωκομματική τάση, ο Νίκος Παππάς και ελάχιστοι ακόμη.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας επέλεξε για νούμερο δύο στο κόμμα, τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος ανήκει στην πασοκογενή πτέρυγα καθώς μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ περί το 2014-15. 

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει μηνύματα προς όλες τις τάσεις:

Αφενός με την επιλογή Σβίγκου, θέλει να στήσει γέφυρα με την Ομπρέλα. Ωστόσο, άλλοι το διατυπώνουν λιγότερο κομψά: «Θέλει να διεμβολίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση» λένε. Κάποιοι πιο «υποψιασμένοι» θεωρούν ότι απλώς ο Τσίπρας θέλει να ενισχύσει την ηγεσία του και να ελέγξει απολύτως το κόμμα, επιλέγοντας στελέχη με μικρή εμπειρία. 

Αφετέρου, με τον Γ. Βασιλειάδη κρατά τις ισορροπίες με τους πασοκογενείς που συνιστούν ισχυρή δύναμη στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ.


Το μήνυμα Τσίπρα σε εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και προεδρικούς

Όμως η κίνηση Τσίπρα είχε ακόμη μεγαλύτερο βάθος, κάτι που έδειξε και με την ομιλία του: Ήθελε να στείλει μήνυμα σε όλες τις τάσεις ότι το κόμμα αλλάζει. Όχι μόνο στην Ομπρέλα και στην αντιπολίτευση αλλά και στους προεδρικούς που λειτουργούν ενίοτε ως... βασιλικότεροι του βασιλέως, μιλώντας εξ ονόματός του.

«Θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του Προέδρου του κόμματος. Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας;», είπε χαρακτηριστικά στην επίμαχη αποστροφή του.

Οι διαφωνούντες ωστόσο διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει γραμματέας ένα στέλεχος που θα κληθεί να εφαρμόσει μια πολιτική με την οποία διαφωνούσε ανοικτά και πώς θα ενοποιήσει το κόμμα.

 

Η κόντρα Τσίπρα με Πολάκη

Όποιοι και να ήταν οι σχεδιασμοί και οι προθέσεις Τσίπρα, οι επιλογές αυτές - κυρίως της Ράνιας Σβίγκου προκάλεσαν την αντίδραση -εκτός της Ομπρέλας- και του ορκισμένου «προεδρικού», Παύλου Πολάκη ο οποίος υπενθύμισε τις αριστερόστροφες θέσεις  που εξέφρασε η νέα γραμματέας του κόμματος, τασσόμενη κατά της εκλογής προέδρου και Κεντρικής επιτροπής από τη βάση καθώς και κατά της διεύρυνσης του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σκληρά στον Παύλο Πολάκη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν εκφράζει εκείνος, ούτε και κανένας άλλος το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα συνολικά.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον Παύλο Πολάκη: «Δεν εκπροσωπείς εσύ τα 172.000 μέλη του κόμματος, ο εκφραστής των απόψεών μου είμαι εγώ».

Η κόντρα Τσίπρα με Δρίτσα

Την σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο Θοδωρής Δρίτσας από την Ομπρέλα, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί στέλεχος της μειοψηφίας να υλοποιήσει το σχέδιο της πλειοψηφίας.Η οργίλη απάντηση Τσίπρα ήταν: «Αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας. Μέχρι και χθες ακόμη ορισμένοι υποστήριζαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που κατέθεσε μια πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα».

Σβίγκου: «Με θλίβει αυτή η αντίληψη»

Επι προσωπικού απάντησε και η Ράνια Σβίγγου, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για την εκλογή της στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «την θλίβει αυτή η αντίληψη και ότι οι δημοκρατικά ληφθείσες συλλογικές αποφάσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση. Είτε του απλού μέλους είτε του Γραμματέα».

Στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα επεσήμαιναν επίσης ότι είναι λάθος η αντίληψη ότι η Ράνια Σβίγκου τάχθηκε κατά της διεύρυνσης. «Άλλο να πειθαρχείς στις απόψεις της πλειοψηφίας της τάσης που ανήκεις και άλλο να έχεις άποψη αντίθεση. Η Ράνια Σβίγκου δεν ήταν αντίθετη στη διεύρυνση, τελεία και παύλα» σημείωναν.

 

Ένα ακόμη στοιχείο κριτικής της Ομπρέλας είναι ότι δεν γνώριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή την πρόταση Τσίπρα και εγκαλούν την ηγεσία της Κουμουνδούρου ότι λειτουργεί χωρίς να ενημερώνει και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την γνώμη μιας υπολογίσιμης εσωκομματικής τάσης.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι στην πρόταση Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο που περιελάμβανε 38 στελέχη (συν τους 3 ex officio, Τσίπρα, Σβίγκου, Βασιλειάδη) δεν… χώρεσε ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και της Ομπρέλας, ο πρώην υπουργός Παιδείας και στέλεχος με ιδιαίτερη ιδεολογική κατάρτιση, Νίκος Φίλης.

Για τον λόγο αυτό, η Ομπρέλα προχώρησε σε αντιπρόταση: Να συμπεριληφθούν στους 38 οι 3 ex officio και να ψηφιστούν οι Ν. Φίλης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου και Μιχάλης Σαμπατακάκης. Όπερ και εγένετο: Η γραμμή Τσίπρα έσπασε και ψηφίστηκαν οι Φίλης, Καββαδία, Λάμπρου - πλην Σαμπατακάκη. Επίσης, απέτυχαν να εκλεγούν δύο πρόσωπα που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας: Ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Πέτρος Καλκανδής.

Σε επίπεδο συσχετισμών, οι προεδρικοί έχουν το 76-77% και η Ομπρέλα το 22-23%.

Πρώτη στην ψηφοφορία για το νέο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε η Όλγα Γεροβασίλη λαμβάνοντας 122 ψήφους, δεύτερος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με 111 ψήφους κι τρίτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με 100.

Τα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ (αλφαβητικά):

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΡΑΠΗ - ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ
ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ​
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Σημειώνεται ότι οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας είχαν ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ράνια Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή – Το μήνυμα Βασιλειάδη

Στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή, η Ράνια Σβίγκου έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν με συνθήκες ισότητας στον οικονομικό και κοινωνικό βίο και πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυσή τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους και στην «αβίωτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», από την προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο μέχρι τις αντίξοες συνθήκες «με τον νόμο Κεραμέως» και μέχρι την αγορά εργασίας.

«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νέων και να ενισχύσουμε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο» και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει την βαρβαρότητα, η επίθεση στον φοιτητή στο ΑΠΘ είναι ενδεικτική και δείχνει το πρόσωπο της δεξιάς όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή… Το μήνυμα της 15ης Μαΐου έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο και δυνατό από την εκλογή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα 170.000 μελών, κάναμε το αναγκαίο βήμα για τη αντιστοίχιση με την κοινωνία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει μεγάλη ιστορία, και μαζί κουβαλάει το όραμα και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης από την πλευρά του, μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την θέση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Η ευθύνη είναι να ακούσεις τα σημεία των καιρών να ακούσουμε την κραυγή της νεολαίας και να τα μετουσιώσουμε σε πολιτική μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Φέρουμε τις ιδέες μας και το αξιακό μας φορτίο και με αυτά συμμετέχουμε στις κοινωνικές διεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ στατικός, βρισκόταν και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και γίνεται η έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών και των συνιστωσών που παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία λέγοντας: «Στις 15 Μαΐου άνοιξε μία νέα σελίδα, 172.000 άνθρωποι έκαναν ένα μεγάλο βήμα και έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον συλλογικό διανοούμενο που θα δώσει ένταση στη φωνή τους. Αυτό οφείλουμε να δεχθούμε ότι ήταν μόνο η αρχή, ήταν το πρώτο βήμα της γιγάντωσης της δράσης μας. Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη η εμβάθυνση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία, στα κοινωνικά κινήματα, στον εργατικό χώρο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS