Τα ψηφιακά «εργαλεία» του Πιερρακάκη ήρθαν για να μείνουν – Θα ενσωματωθούν στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία

Τα ψηφιακά «εργαλεία» του Πιερρακάκη ήρθαν για να μείνουν – Θα ενσωματωθούν στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία

Εκσυγχρονισµός του Εθνικού Συστήµατος Υγείας βάσει του… µοντέλου εµβολιασµών – Θα δοµηθεί σε τρία στάδια
Είναι γνωστό ότι, κατά τον Ηράκλειτο, ο πόλεµος θεωρείται ο πατέρας των πάντων («Πόλεµος πάντων µεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς»). Η κινητήριος δύναµη πίσω από τα µεγάλα τεχνολογικά άλµατα της ανθρωπότητας.


Καθώς στη δεδοµένη χρονική συγκυρία βρισκόµαστε σε πόλεµο µε τον «αόρατο εχθρό», τον κορονοϊό, µία τεχνολογική εξέλιξη η οποία προέκυψε από την ανάγκη καταπολέµησης του ιού θα αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων στη χώρα µας και θα βελτιώσει την καθηµερινότητά τους.

Το υπερσύγχρονο και αξιοθαύµαστο ηλεκτρονικό σύστηµα για την οργάνωση της εµβολιαστικής διαδικασίας,, ήρθε για να µείνει και η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται σχέδια για τη χρησιµοποίησή του ως του βασικού εργαλείου πάνω στο οποίο θα δοµήσει το «νέο Εθνικό Σύστηµα Υγείας». Σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες των «Π», στην κυβέρνηση έχουν ήδη δώσει οδηγίες στην «dream team» της οργάνωσης του προγράµµατος «Ελευθερία» (κ. Πιερρακάκης, Κικίλιας, Θεµιστοκλέους, Σκέρτσος κ.ά., αλλά και στην PriceWaterhouseCoopers, η οποία σχεδίασε το λογισµικό) ώστε να παραµετροποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστηµα της διαχείρισης εµβολιασµών και να το «κουµπώσουν» σταδιακά πάνω στο σύστηµα υγείας.

Σε πρώτη φάση και πιθανότατα εντός του επόµενου εξαµήνου, θα είναι έτοιµο το πρώτο κοµµάτι αυτής της µετάβασης. Πιο συγκεκριµένα, θα αφορά στην ενσωµάτωση του συστήµατος ραντεβού της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, τοµέα για τον οποίο είναι άλλωστε υπεύθυνος ο Μάριος Θεµιστοκλέους, ο άνθρωπος που εποπτεύει και τώρα το εµβολιαστικό σύστηµα.

Με τον τρόπο αυτόν θα σταµατήσει η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών για το κλείσιµο ραντεβού σε πρωτοβάθµιες µονάδες υγείας. Τα ραντεβού θα κλείνονται ηλεκτρονικά και η διαδικασία θα περιλαµβάνει όλα τα χαρακτηριστικά που γνωρίσαµε στο σύστηµα κλεισίµατος ραντεβού για εµβολιασµούς. ∆ηλαδή, υπενθυµίσεις µέσω SMS, δυνατότητα αλλαγής ραντεβού µέσω του συστήµατος, αυτόµατο εντοπισµό κοντινότερου ιατρείου κ.λπ.

Ηδη οι οµάδες εργασίας έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασµό και το σύστηµα θα είναι έτοιµο για λειτουργία εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Το µόνο που θα χρειάζεται είναι το πράσινο φως από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν στην πιλοτική λειτουργία πριν από το τέλος του έτους.

Στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει αναφέρει στα «Π» ότι η θετική επίδραση στην κοινωνία από µια τέτοια αλλαγή θα είναι τόσο µεγάλη, ώστε θα συγκρίνεται µε την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ακόµη µεγαλύτερο θα είναι το όφελος για το ∆ηµόσιο και τους ασφαλισµένους στα επόµενα βήµατα ενσωµάτωσης του ηλεκτρονικού συστήµατος στο ΕΣΥ. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, το επόµενο βήµα αφορά στην ενσωµάτωση και των νοσοκοµειακών ραντεβού στην πλατφόρµα.

Το µεγαλύτερο βήµα ωστόσο και συνακόλουθα τα µεγαλύτερα οφέλη για τον κρατικό κορβανά θα γίνουν σε µια τρίτη φάση. Το ίδιο σύστηµα που διαχειρίζεται τα ραντεβού για το εµβόλιο διαχειρίζεται και τις προµήθειες των εµβολιαστικών κέντρων. Αυτός είναι και ο λόγος που, ενώ τα προηγούµενα χρόνια δεν υπήρχαν ούτε γάζες στα νοσοκοµεία, τα περισσότερα από 1.000 εµβολιαστικά κέντρα ακόµη και σε αποµακρυσµένες περιοχές της χώρας δεν ξεµένουν ποτέ ούτε από αναλώσιµα ούτε φυσικά από το -κατάλληλο- εµβόλιο.

Μείωση σπατάλης
Το ηλεκτρονικό σύστηµα των εµβολίων µπορεί σταδιακά να ενσωµατώσει όλα τα συστήµατα προµηθειών των ελληνικών νοσοκοµείων, γλυτώνοντας τον προϋπολογισµό από αλόγιστες σπατάλες αλλά και από υποθέσεις διαφθοράς. Είναι σχετικά πρόσφατη η υπόθεση µε τα χιλιάδες ληγµένα φάρµακα που βρέθηκαν το 2017 να σαπίζουν στις αποθήκες των δηµόσιων νοσοκοµείων. «Ο κεντρικός έλεγχος των προµηθειών είναι φυσικά εφικτός και µάλιστα σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα, αλλά εκεί θα συναντήσουµε και τις µεγαλύτερες δυσκολίες», σχολιάζει στέλεχος µε γνώση της υπόθεσης.

Το σύστηµα δεν επιτρέπει προφανώς λαθροχειρίες και θα θιγούν συµφέροντα µηχανισµών που είναι «στηµένοι» εδώ και δεκαετίες µε επίκεντρο τα νοσοκοµεία, τους πόρους των οποίων λυµαίνονται.

Στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να αλλάξουν όλες τις διαδικασίες του ΕΣΥ πριν από το τέλος της τετραετίας, δηµιουργώντας ένα νέο σύστηµα υγείας, ιδιαίτερα φιλικό προς τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, στο συγκεκριµένο «κεντρικό» σύστηµα µπορούν να ενταχθούν σταδιακά όλες οι λειτουργίες του συστήµατος υγείας, από τις εφηµερίες µέχρι την εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού.

Η αποδοχή άλλωστε του εκσυγχρονισµού του κράτους από τους πολίτες (µεγάλο βάρος έχει σηκώσει ο κ. Πιερρακάκης) αποτελεί και το µεγάλο πλεονέκτηµα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακόµη περισσότερο όταν αφορά στον κρίσιµο κλάδο της δηµόσιας Υγείας, που αποτελεί παράγοντα τεράστιας ταλαιπωρίας για τους πολίτες επί σειράν δεκαετιών.

Οι τρεις φάσεις
-Το ηλεκτρονικό σύστηµα εµβολιασµών θα έρθει να «κουµπώσει» στο ΕΣΥ Θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο – Πιλοτική λειτουργία πριν από το τέλος του έτους
-Η ενσωμάτωση θα αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
-Η εφαρμογή του θα σημάνει το τέλος της ταλαιπωρίας για το κλείσιμο ραντεβού Θα ακολουθήσει η ενσωμάτωση και των νοσοκομειακών ραντεβού στην νέα πλατφόρμα


Στην τρίτη φάση στο νέο ΕΣΥ θα ενσωματωθεί και το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία:
-Παρελθόν οι αλόγιστες σπατάλες
-Τέλος στις υποθέσεις διαφθοράς

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ