Ταραντίλης για εμβολιασμούς: Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το 70% και την ανοσία

Ταραντίλης για εμβολιασμούς: Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το 70% και την ανοσία

Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας, με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης "Ελευθερία"», τόνισε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στην πρώτη του εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφορικά με την πανδημία ο κ.Ταραντίλης δήλωσε πως η εικόνα στην Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερη, ενώ έκανε γνωστό πως κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώνει της αποφάσεις της κυβέρνησης.

Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών
Χαρακτηριστικά ο κ.Ταραντίλης είπε «Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.  Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της, και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.  Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και, ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ''Ελευθερία''».

Στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι
Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών.
Η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι ικανοποιητική. Είναι στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Αν κοιτάξουμε και τις άλλες χώρες, στην Ελλάδα η κατάσταση έχει προχωρήσει βάσει και των δόσεων που έχουμε λάβει. Όσο έρχονται δόσεις, όσο εντάσσονται εμβολιαστικά κέντρα τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σύμφωνα με το πλάνο.
Ο στόχος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το πολυπόθητο 70%.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς και ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί αν είναι γραμμικές.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.

Όπως φαίνεται στους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πανδημία, ωστόσο, αποτελεί δυναμικό -και όχι στατικό- φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές.

Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της, και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και, ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης «Ελευθερία»».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα σχολεία, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε: «όπως γνωρίζετε, ξεκίνησε από σήμερα το πρωί -ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς edu.testing.gov.gr και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ. Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα μέτρα για τα κυλικεία, τα εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα. Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως ο ορισμός διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, καθώς και η χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν».

Ταραντίλης: Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό
Για τους εμβολιασμούς και τις διαδικασίες για κλείσιμο ραντεβού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα -στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει αμέσως μετά για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις:

Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εμβολιασμό ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι ικανοποιητική. «Είναι στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Αν κοιτάξουμε και τις άλλες χώρες, στην Ελλάδα η κατάσταση έχει προχωρήσει βάσει και των δόσεων που έχουμε λάβει. Όσο έρχονται δόσεις, όσο εντάσσονται εμβολιαστικά κέντρα τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σύμφωνα με το πλάνο», είπε ενώ σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το πολυπόθητο 70%.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού ο κ. Ταραντίλης είπε:

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Λισαβόνα για διαβουλεύσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει από την 1η του χρόνου την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σε λίγο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, μαζί με τον ομόλογό του, το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή και, στη συνέχεια, την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Στις 14:25 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, António Costa. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

  • Αύριο ο ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου».

Γεραπετρίτης: Στόχος ο αριθμός των εμβολιασμών να φτάσει τους 30.000 ημερησίως
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 και αναφερόμενος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού είπε πως το 0,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ποσοστό που είναι το διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τις 28-29 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 45.000 εμβολιασμοί -σήμερα πλησιάζουμε τον αριθμό των 8.000 ημερησίως- και πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σταδιακά, με στόχευση, σύντομα, τους 30.000 ημερησίως.

Politico: Τι ποσοστό πολιτών έχει εμβολιάσει κάθε χώρα στην Ευρώπη
Τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη παρακολουθεί το Politico.

Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, παγκοσμίως, έγινε στις 8 Δεκεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία όταν εμβολιάστηκε η πρώτη πολίτης. Ακολούθως, στις 27 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η κριτική κατά της ΕΕ αυξάνεται ήδη καθώς το σχέδιο εμβολιασμού καθυστερεί οδηγώντας σε ένα παιχνίδι κατηγοριών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών χωρών μελών.
Μακράν τα περισσότερα εμβόλια έχει κάνει η Μεγάλη Βρετανία. Σε ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, όμως, προηγείται η Δανία και ακολουθεί η Βρετανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση με ποσοστό 0,39%.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Σημαντικά σημεία της ενημέρωσης:

  • Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου και είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία δεν είναι γραμμική. Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα.
    Σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών.
  • Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς
    Μέχρι χθες έγιναν στη χώρα μας έγιναν 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή εμβολιάστηκε το 0,42% του πληθυσμού, τη στιγμή που στον κόσμο ο μέσος όρος είναι 0,31%.
  • Μέσα στον Ιανουάριο  -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών.
  • Η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι ικανοποιητική. Είναι στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Αν κοιτάξουμε και τις άλλες χώρες, στην Ελλάδα η κατάσταση έχει προχωρήσει βάσει και των δόσεων που έχουμε λάβει. Όσο έρχονται δόσεις, όσο εντάσσονται εμβολιαστικά κέντρα τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σύμφωνα με το πλάνο.
  • Ο στόχος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτύχουμε το πολυπόθητο 70%.
    Σε ερώτηση για τη λειτουργία της αγοράς εν μέσω εκπτώσεων και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τη διαδικασία, δηλαδή τα δεδομένα από τους ειδικούς και τις εισηγήσεις τους και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κάθε Παρασκευή.
  • Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει τον βέλτιστο τρόπο ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.
    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Τουρκίας: είναι απαραίτητο η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. Μοναδικό θέμα για τις διερευνητικές επαφές είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
    Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι τετραετής.
    Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων. Νομίζω ότι η αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς ανήκει σε αυτό το πλαίσιο, αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν εξετάζεται υποχρεωτική θητεία στα 18.
    Μεμονωμένο επεισόδιο οι κουβέρτες σε σχολείο της Θεσσαλονίκης θα διερευνηθεί από το υπουργείο.
    Ο κ. Τσιόδρας είναι μία ηγετική προσωπικότητα σε αυτή την προσπάθεια.
    Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τον τουρισμό από τώρα. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε κατακτήσει αυτή την ανοσία μέχρι το καλοκαίρι.
    Δεν εξετάζεται ο περιορισμός των sms με τα οποία μετακινούνται οι πολίτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS