Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Τα μηνύματα πίσω από την πρόσκληση για την ομιλία στο Κογκρέσο

Με μια ιστορική ομιλία την 17η Μαΐου 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου, όπου για δεύτερη φορά αναμένεται να περάσει το κατώφλι τουΛευκού Οίκου. Η Νάνσι Πελόζι στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για τη ζωτική σημασία της διατλαντικής συμμαχίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Το Κογκρέσο και η Χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», έγραψε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς εξελίξεις, γεγονός που επιβεβαιώνει το αυξημένο κύρος της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, το παραπάνω, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η πρόσκληση που δέχθηκε για να μιλήσει στο αμερικανικό κογκρέσο, καθώς πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.

Η πρώτη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου, ωστόσο τα επιτελεία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου, εργάζονται εδώ και καιρό για το κρίσιμο τετ α τετ στο οβάλ γραφείο.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 ο Αμερικανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τού απηύθυνε πρόσκληση να τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον, ωστόσο λόγω των συνθηκών που υπέβαλε η υγειονομική κρίση, το ταξίδι αυτό καθυστέρησε 13 μήνες.

Η ατζέντα του τετ α τετ με Μπάιντεν - Σε ιστορικό υψηλό οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Έτσι, στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν περίοδο άνθησης με τη συνεργασία των δύο χωρών να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.

Στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθούν θέματα που άπτονται στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας σε μια χρονική στιγμή που η παρουσία των ΗΠΑ ΣΕ Σούδα και Αλεξανδρούπολη είναι ενισχυμένη, ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς, η Αθήνα θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, και ταυτόχρονα ενός πολύτιμου συμμάχου στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον Τζο Μπάιντεν τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ενώ οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ. 

Στο τραπέζι θα τεθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, το κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας και οι τρόποι εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, στο μέτωπο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει την αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία στοχεύει στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από την αναβάθμιση της χώρας από την S&P.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο θα συναντήσει και θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, με εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ενώ θα μιλήσει και σε think tanks.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS