Δημόσια τοποθέτηση Τσίπρα μετά το τηλεφώνημα Ζάεφ

Δημόσια τοποθέτηση Τσίπρα μετά το τηλεφώνημα Ζάεφ

Η πιο μεγάλη μέρα είναι η σημερινή για το Σκοπιανό, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα τηλεφωνήσει και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα για να ανακοινώσει το όνομα που θα έχει επιλέξει από τα τρία που έμειναν στο τραπέζι, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς. Το τηλεφώνημα θα γίνει το απόγευμα (ήταν προγραμματισμένο για το πρωί), καθώς υπάρχει και εμπλοκή του Μάθιου Νίμιτς στη διαδικασία από τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει διαφορά ώρας.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όσον αφορά τη γλώσσα της ΠΓΔΜ θα προσδιορίζεται ότι είναι μία γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. «Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.

Τον τόνο έδωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί στην πραγματικότητα ήδη στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Μένει όμως να επισημοποιηθεί η συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την άλλη πλευρά να προωθήσει τα θέματα αυτά, γιατί τα θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και αναγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του. Από εκεί και μετά, μικρές φραστικές βελτιώσεις πάντοτε θα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, εφόσον αυτές ενδεχομένως αυξήσουν την πιθανότητα της άλλης πλευράς να περάσει, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στο δημοψήφισμα της συμφωνίας.»

Τι θα γίνει μετά το τηλεφώνημα

Εφόσον γίνει το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και συμφωνηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο (πιθανότατα στις 7 το απόγευμα) για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κάνει διάγγελμα. 

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο Κοινοβούλια, ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ