Τσίπρας: Επανεκκίνηση συνομιλιών με Τουρκία και προσφυγή στη Χάγη αν χρειαστεί

Τσίπρας: Επανεκκίνηση συνομιλιών με Τουρκία και προσφυγή στη Χάγη αν χρειαστεί

Για εξαιρετική κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος, είπε και πρόσθεσε έχουμε μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες.

Επεσήμανε ότι μια εθνική στρατηγική θα πρέπει να έχει μόνο δύο στόχους: Αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχία και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως είπε αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση λέγοντας ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της αποφάσεις. «Μια Κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον. Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είπε ότι υπογράμμισε ότι στηρίζει μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ