Τζορτζ Τσούνης: Αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή

Τζορτζ Τσούνης: Αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη του τηλεοπτικού σταθμού MEGA ήταν χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Η Νίκη Λυμπεράκη σε ένα οδοιπορικό μαζί του στον τόπο καταγωγής του τον ρώτησε τι έχουν να περιμένουν από τις ΗΠΑ οι Έλληνες σε περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του.
Ο κ. Τσούνης δήλωσε κοφτά και στέλνοντας εμμέσως πλην όμως σαφώς μήνυμα στην Άγκυρα πως «Η Αμερική έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα».

Εν συνεχεία, ο κ. Τσούνης ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποφυγή της σύγκρουσης και δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος καταλαβαίνει και αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί σταθερότητα στην περιοχή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι ΗΠΑ κατανοούν την κατάσταση κι αν κληθούμε θα φανούμε πολύ βοηθητικοί και προσηλωμένοι για την αποφυγή της σύγκρουσης. Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια και οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την περιοχή. Έχει εργαστεί και με τους δύο ηγέτες. Γνωρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ και δεκαετίες. Καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Θα σας πω επίσης ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν καταλαβαίνει κι αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρέσβης επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου με αμοιβαίο σεβασμό ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ενώ σημείωσε με νόημα ότι ένας διπλωμάτης πολλές φορές δεν μπορεί να μιλήσει δημοσίως με την ίδια γλώσσα.

Τόνισε πως οι δυο χώρες έχουν ικανούς διπλωμάτες και μπορούν να μιλήσουν για να κατευνάσουν εντάσεις. Τόνισε πάντως, ότι όλοι είναι απογοητευμένοι από τη ρητορική που χρησιμοποιείται. Και συμπλήρωσε πως γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο διάλογος, για να αλλάξει το παράδειγμα και να σταματήσει η συγκρουσιακή ρητορική.

Τέλος, συνέστησε πως «Αυτή την ώρα όλοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν είναι ώρες για να ανεβάζουμε τους τόνους».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS