Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει τα «κλειδιά» του Μαξίμου

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει τα «κλειδιά» του Μαξίμου


Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 16:00 θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κ. Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές». Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Οι υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει σήμερα τα «κλειδιά» από το Μέγαρο Μαξίμου στον κ. Σαρμά ώστε να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία των υπηρεσιακών υπουργών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Τα πρόσωπα που θεωρούνται πιθανό θα πλαισιώσουν τον Ιωάννη Σαρμά στην υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι άνθρωποι εγνωσμένου κύρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο πρέσβης ε.τ. και συγγραφέας Βασίλης Κασκαρέλης. Ο κ. Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.

Για το κρίσιμο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγεται το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή, Στρατηγός ε.α και πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας από το 2019 εώς το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού θα αναλάβει ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πιθανότερο σενάριο να αναλάβει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι και αρμόδιο για τις εκλογές, παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, η οποία είχε οριστεί ως υπηρεσιακή υπουργός για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το υπουργείο Παιδείας πιθανότατα θα αναλάβει ο καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κίττας.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να τοποθετηθεί ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή, υποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014, και στο υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Προηγήθηκε, χθες, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και έδειξε το δρόμο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. «Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε.

«Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Το στίγμα του κόμματος του για την κάλπη της 25ης Ιουνίου έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας: «Οδηγούμαστε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση 25 Ιουνίου. Ισχυρό ΚΚΕ».

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του νέου υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας λόγω πιθανής έντασης με Τουρκία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS