Υπηρεσιακή κυβέρνηση: «Σηκώνουν μανίκια» από σήμερα οι υπουργοί - Τα επόμενα βήματα

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: «Σηκώνουν μανίκια» από σήμερα οι υπουργοί - Τα επόμενα βήματα

Τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ορκίστηκαν σήμερα (26/05) ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αμέσως «σήκωσαν μανίκια», αφού δεν είναι και λίγα αυτά που πρέπει να φροντίσουν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο, οι περισσότεροι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά σημείωσαν ότι θα κάνουν το καθήκον τους, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά αυτό το διάστημα έως ότου αναδειχθεί κυβέρνηση από τις κάλπες.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς του και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Και πριν προχωρήσουν στις τελετές παράδοσης – παραλαβής, είχαν ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο 10 λεπτών με τον Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμεροληψία ζήτησε ο Ιωάννης Σαρμάς

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός συνέστησε αντικειμενικότητα σε όλες τις πράξεις των υπουργών. «Να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί» διαμήνυσε ο Ιωάννης Σαρμάς.

«Σηκώνουν μανίκια» οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Και από το πρωί του Σαββάτου (27/05) το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης πιάνει δουλειά. Στις 12:00, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση υπό τον Ιωάννη Σαρμά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και οι στόχοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, έχει λάβει από την Πέμπτη (25/05) τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μέχρι και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι αρμοδιότητες των υπηρεσιακών υπουργών

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς τα καθήκοντά τους θα διαρκέσουν έναν μήνα, και δεν θα χαράξουν πολιτική. Επί της ουσίας, αυτό που θα κάνει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα είναι να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Έτερο βασικό διακύβευμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της συνέχειας του κράτους, με τους υπουργούς να δηλώνουν σχεδόν εν συνόλω ότι είναι τιμή τους να υπηρετήσουν από αυτή τη θέση τη χώρα.

Τα μέλη της υπηρεσιακής είναι 20, εκτός του πρωθυπουργού, πέντε εκ των οποίων είναι γυναίκες. Όλες και όλοι είναι πρόσωπα εγνωσμένης αξίας, με εμπειρία στους τομείς τους και προερχόμενα τόσο απ’ τον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και απ’ αυτόν της αγοράς, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύνθεση της νέας Κυβέρνησης διαμορφώνεται ως εξής:

Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς
Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής
Υπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης
Υπουργός Ανάπτυξης: Ελένη Λουρή
Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Χρήστος Κίττας
Υπουργός Εργασίας: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου
Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοττανίδου
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παντελής Κάπρος
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γεώργιος Κουμεντάκης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος
Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού
Υπουργός Μετανάστευσης: Δανιήλ Εσδράς
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Ιωάννης Γκόλιας
Υπουργός Ναυτιλίας: Θεόδωρος Κλιάρης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γεώργιος Τσακίρης
Υπουργός Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης

Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή (28/05), ενώ την Δευτέρα (29/05) οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση της νέας Βουλής, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, θα είναι κατά πολύ αλλαγμένη. Στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου την Κυριακή (28/05) θα κάθονται πλέον πέντε κόμματα, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών θα απουσιάζουν αρκετά «βαριά» ονόματα. Συνεπώς, στην ορκωμοσία θα δούμε αρκετά νέα πρόσωπα, και συγκεκριμένα 95< .

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ