Χρήστος Ταραντίλης: Μείωση γραφειοκρατίας στην ίδρυση και τη δραστηριότητα των εταιρειών

Χρήστος Ταραντίλης: Μείωση γραφειοκρατίας στην ίδρυση και τη δραστηριότητα των εταιρειών

Με την ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, ανέλυσε τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών στη διαδικασία σύστασης εταιρειών και την εμπορική δημοσιότητα για τη λειτουργία ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.


Ο κ. Ταραντίλης στην αρχή της ομιλίας του ανέλυσε τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου και αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επήλθαν με την οδηγία 2019/1151, η οποία μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο με το νομοσχέδιο. Συναφώς, υπογράμμισε ότι με βάση τη νέα οδηγία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να καταστήσουν δυνατή τη σύσταση των εταιρειών, την καταχώριση των υποκαταστημάτων και την υποβολή πράξεων και στοιχείων εμπορικής δημοσιότητας εξ ολοκλήρου με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, χωρίς την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των ενδιαφερομένων. Περαιτέρω, σημείωσε ότι η νέα οδηγία εισάγει την αρχή της «άπαξ» υποβολής στοιχείων, η οποία συνεπάγεται ότι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να καλούνται να υποβάλουν τα ίδια στοιχεία στις δημόσιες αρχές περισσότερο από μία φορά.

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σχετικά με την καθιέρωση ταχειών και λιγότερο γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη σύσταση εταιρειών και σήμερα η λειτουργία της Υπηρεσίας Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ. ρυθμίζεται αντίστοιχα από δύο διαφορετικά νομοθετήματα, τον ν. 4441/2016 και τον ν. 4635/2019. Όπως σημείωσε, «με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα τα δύο νομοθετήματα ενοποιούνται σε ενιαίο κείμενο, τόσο για λόγους καλής νομοθέτησης, όσο και για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου». Παράλληλα, επεσήμανε ότι επιχειρούνται νομοτεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει πλήρης προσαρμογή με τις προβλέψεις της οδηγίας, καθώς και παρεμβάσεις που απλουστεύουν και αποσαφηνίζουν τις υποχρεώσεις καταχώρισης και δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. των πράξεων, δηλώσεων ή στοιχείων εταιρειών που απαιτούν εμπορική δημοσιότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Χ. Ταραντίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου και στις αλλαγές που επέρχονται σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της Υπηρεσίας Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ., το πεδίο εφαρμογής των οποίων διευρύνεται σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε τον ρόλο της εποπτείας του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ., τις νομικές οντότητες που υπάγονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής της Υπηρεσίας Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ. και τις αλλαγές στις καταχωρίσεις πράξεων εμπορικής δημοσιότητας.

Τέλος, ο κ. Χ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στα νέα μητρώα που δημιουργούνται με το νομοσχέδιο, ήτοι:

-      Το Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων, στο οποίο καταχωρίζονται με χρονολογική σειρά όλες οι επωνυμίες και οι διακριτικοί τίτλοι που δεσμεύονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν εμπορική ή οικονομική μη εμπορική δραστηριότητα.
-      Το Μητρώο μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά τα νομικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική μη εμπορική δραστηριότητα, καθώς και οι αστικές εταιρείες χωρίς νομική προσωπικότητα.
-      Το Γενικό Μητρώο Μελών Επιστημονικών Φορέων, στο οποίο εγγράφονται προαιρετικά τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις. Τα πρόσωπα αυτά είναι εγγεγραμμένα στους επιστημονικούς φορείς της χώρας, όπως ενδεικτικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Επικρατείας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνει τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και την καθιέρωση on-line διαδικασιών στη λειτουργία των Υπηρεσιών Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ., πρωτοβουλία που αναβαθμίζει το επιχειρηματικό κλίμα και διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαφάνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσόμενων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS