ΥΠΕΞ σε Λιβύη: Μόνο εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να υπογράφει έγκυρα μνημόνια

ΥΠΕΞ σε Λιβύη: Μόνο εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να υπογράφει έγκυρα μνημόνια

Σκληρή απάντηση στα όσα ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα "μνημόνια" που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» διαμηνύει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: Η εκλεγμένη κυβέρνηση στη Λιβύη θα έχει τη νομιμοποίηση να συνάπτει έγκυρες διεθνείς συμφωνίες

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως «προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

Στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τηλεγράφημα που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών, της κυβέρνησης της Τρίπολης, κατηγορεί την Ελλάδα για «εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης» και για «επιβολή τετελεσμένων» στην οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, αναφερόμενο σε συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες για έρευνα και εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Η Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις για έρευνα πετρελαίου σε αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ μας

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει συμβάσεις για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ μας», επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ντμπέιμπα.

«Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά και προειδοποιούμε για τις συνέπειές της», πρόσθεσε. 

«Διαβεβαιώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά μέσα», υπογράμμισε η Μανγκούς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS