Υπογράφεται η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών

Υπογράφεται η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών

Στο State Department από τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Δένδια και Ά. Μπλίνκεν

Μια νέα, υψηλού γεωπολιτικού συμβολισμού, αλλά και πολιτικής ουσίας, συμφωνία ετοιμάζεται να υπογράψει σήμερα η χώρα μας, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ώστε να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και να υπογράψει τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που για πρώτη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια.

Η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, καθώς αναμένει παραγράφους που θα αποτελούν μήνυμα ασφάλειας για την χώρα και έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές, γίνεται αναφορά στον σεβασμό και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις του κ. Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση των υπογραφών. Είναι δεδομένη η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θα γίνει αναφορά στην συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Η Συμφωνία θα είναι πενταετούς διάρκειας και όχι επ’ αόριστον όπως υποστήριζαν ορισμένοι και στη λήξη της θα μπορεί να την καταγγείλει οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα

Στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα «υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της. Υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονες της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως πρόσφατα με τη νέα εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας».

Θερμά λόγια Καραμανλή για τις αμυντικές συμφωνίες

Στην εκδήλωση μίλησε και ο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε "εθνική επιτυχία", άσκησε δριμύτατη κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την σημερινή κατάσταση της ΕΕ, τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει εθνική απειλή από την Τουρκία, ανέδειξε τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που στόχευαν στην εθνική ενότητα, και έδωσε έμφαση στην επιλογή του Κ.Καραμανλή να εστιάσει σε πολιτικές κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην Ευρώπη για «επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον», υποστήριξε ο Κώστας Καραμανλής.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της, με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, αλλά υπογράμμισε ότι επιβάλλεται πάνω από όλα από τις περιστάσεις, εθνική ομοψυχία και συνεννόηση.

«Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές», τόνισε επικρίνοντας τις Βρυξέλλες για την στάση που τηρούν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS