Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα

Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα

Όπως δήλωσε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του, η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα μπορεί να πραγματοποιηθεί «σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη), αύριο ή την Παρασκευή», από την οποία αναμένει να προκύψει και το «επόμενο βήμα», ενώ η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» παραμένει ακόμα στο τραπέζι, αλλά ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το συμφωνημένο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republika Severna Makedonija»).

Όσο για το δημοψήφισμα, αυτό το τοποθέτησε στις αρχές Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί η κύρωση από το Κοινοβούλιο, ώστε η ΠΓΔΜ να κάνει την αίτηση για το ΝΑΤΟ. «Οι πολίτες θα γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία, το τέταρτο Ιλίντεν» τόνισε.

Η αναφορά του κ. Ζάεφ για «Δ' Ίλιντεν» έχει έναν ιδαίιτερο ιστορικό συμβολισμό. Το πρώτο (και αυθεντικό) Ίλιντεν ήταν η ομώνυμη στη σλαβική γλώσσα «Εξέγερση του Προφήτη Ηλία» του 1903 κατά των Οθωμανών, που οδήγησε στη βραχίβια «Δημοκρατία του Κρούσεβο». Οι ιστοριογράφοι της γειτονικής χώρας θεωρούν «Δεύτερο Ίλιντεν» την ανακήρυξη το 1944 της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας) ως συνιστών μέλος της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας. Τέλος, ο όρος «Τρίτο Ίλιντεν» αποδίδεται στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Σκοπίων το 1991, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ