Ζελένσκι όπως Τσόρτσιλ, στο αμερικανικό Κογκρέσο – Τα διεθνή ΜΜΕ για την ομιλία του Ουκρανού προέδρου

Ζελένσκι όπως Τσόρτσιλ, στο αμερικανικό Κογκρέσο – Τα διεθνή ΜΜΕ για την ομιλία του Ουκρανού προέδρου

Ως ιστορική και άκρως επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Τετάρτης στο αμερικανικό Κογκρέσο, με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης να τον παραλληλίζουν με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον επιλεγόμενο και «Πατέρα της Νίκης» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εντός και εκτός ΗΠΑ, χαιρετίζουν την «παθιασμένη» και «πειστική» ομιλία του Ουκρανού ηγέτη από το βήμα του Κογκρέσου που απέδωσε στη χώρα του χαρακτήρα προμαχώνα του ελεύθερου κόσμου, αλλά με τρόπο που απέφυγε τον Ψυχρό Πόλεμο και επικαλέστηκε τον Β΄ Παγκόσμιο. Άλλωστε συμπληρώνονταν ακριβώς 81 χρόνια από αντίστοιχη επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Ουάσιγκτον το 1941, τον μήνα που έμπαιναν κανονικά στον πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ είναι «επένδυση», όχι «ελεημοσύνη»

Ο Τύπος επικροτεί τον τρόπο με τον οποίον επέλεξε να απευθυνθεί ο κ. Ζελένσκι στους βουλευτές, χωρίς να απαιτεί ή να παρακαλά, αλλά εξηγώντας τη σημασία που έχει η συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ και γενικά της Δύσης στον λαό του εν μέσω της ρωσικής εισβολής, λέγοντας ότι η Ουκρανία μάχεται όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο όλο. Η αποστροφή του ότι η ενίσχυση στην Ουκρανία δεν αποτελεί ελεημοσύνη αλλά επένδυση βρήκε σίγουρα διακομματικώς ευήκοα ώτα στο ακροατήριό του την Τετάρτη.

Έτσι, σύμφωνα με διεθνείς πολιτικούς παρατηρητές, πέτυχε κάτι που γενικά φαίνεται απίθανο, δηλαδή να ενώσει το βαθιά διχασμένο σώμα των Αμερικανών βουλευτών – έστω και αν οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για το πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο που προωθούν οι Δημοκρατικοί.

Κατά το γαλλικό κρατικό δίκτυο France 24, ο κ. Ζελένσκι βάδισε στα βήματα του κ. Τσόρτσιλ για μια ακόμη φορά, όπως έχει κάνει και κατά τους προηγούμενους μήνες, όσο διαρκεί η ρωσική επίθεση στην πατρίδα του. Ειδικά η αναφορά του στο ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ», επαναλαμβάνοντας την έκφραση από θρυλικό διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού κατά τον Β’ Παγκόσμιο, πραγματικά έκανε όσους τον άκουσαν να ανατριχιάσουν. Η δε επίκληση έκφρασης του Αμερικανού προέδρου της ίδιας εποχής, του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, περί νίκης του αμερικανικού λαού, άγγιξε ακόμη και τους μη ειδικούς στην Ιστορία.

Στον παραλληλισμό με τον Τσόρτσιλ βοήθησε και η αναφορά της απερχόμενης επικεφαλής της πλειοψηφίας στην αμερικανική Βουλή, Νάνσι Πελόζι, ότι ο πατέρας της ήταν παρών ως βουλευτής κατά την ιστορική ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Κογκρέσο στις 26 Δεκεμβρίου του 1941.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κ. Ζελένσκι πέτυχε να πάρει καθαρά με το μέρος του τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων του αμερικανικού λαού και να δείξει τη σημασία της αμερικανικής προσφοράς βοήθειας στην Ουκρανία στο όριο της αποφυγής της απευθείας σύγκρουσης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

Δηκτικά ο Guardian σχολιάζει ότι «για έναν πρώην ηθοποιό και κωμικό, επρόκειτο για την παράσταση της ζωής του», καθώς έγινε δεκτός με φωνές και χειροκροτήματα από τους Αμερικανούς βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους έφεραν ουκρανική σημαία και άλλα διακριτικά.

Ωστόσο το CNN υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής του κ. Ζελένσκι να απευθυνθεί στους βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ στη γλώσσα τους, χωρίς τη χρήση διερμηνέα, πράγμα που «έφερε το μήνυμά πιο κοντά στην καρδιά τους και στην καρδιά του αμερικανικού λαού», σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Το Politico επεσήμανε τη σπανιότητα των ομιλιών από ξένους ηγέτες στο ισχυρότερο νομοθετικό σώμα του κόσμου, τονίζοντας ότι μόνο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχουν μιλήσει περισσότερες φορές στο Κογκρέσο από τον κ. Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος στο Κογκρέσο μίλησε με φυσική παρουσία και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη δεκαετία 2012-2021 μόλις εννέα ξένοι ηγέτες είχαν απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής βουλής και Γερουσίας.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι το Κογκρέσο επέτρεψε στον κ. Ζελένσκι να παραβεί το πρωτόκολλο που επιβάλλει στους ομιλητές να φορούν κοστούμι, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απευθύνεται στους βουλευτές και Γερουσιαστές φορώντας μπλούζα με το χαρακτηριστικό χακί χρώμα του πολεμικού ηγέτη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ