Μητσοτάκης: Εφικτό να πιάσουμε 37% – 38% στις δεύτερες εκλογές και να σχηματίσουμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Εφικτό να πιάσουμε 37% – 38% στις δεύτερες εκλογές και να σχηματίσουμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση

«Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησής του με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέβερστοουν, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

O Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξης του 37% – 38%.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εκλογές, διαβεβαίωσε ότι είναι «εκτός συζήτησης κάθε συνεργασία με την άκρα δεξιά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απατείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία -κάτι το οποίο, όπως τόνισε, είναι «πρακτικά αδύνατο». Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%.

«Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους» σημείωσε ακόμη.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ακροδεξιά αποκλείεται από κάθε συζήτηση (σ.σ. για συνεργασίες) και κατέληξε: «Στοχεύουμε στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και είναι στο χέρι των πολιτών να αποφασίσουν αν θα μας επιτρέψουν να κυβερνήσουμε αυτόνομα σε περίπτωση που κερδίσουμε -και νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες- ή θα μας πουν να αναζητήσουμε κυβερνητικό εταίρο».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε τους παράτυπους μετανάστες», ενημερώνοντας την Τουρκία να τους πάρει πίσω, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν κινδυνεύει η ζωή τους, «προχωράμε σε διάσωση κι αν κάνουν αίτημα ασύλου και το δικαιούνται, τους το δίνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ, εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν είναι πάντα αντικειμενικά». Υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίσαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τους πρόσφυγες στον Έβρο το καλοκαίρι» και πρόσθεσε: «Τους ψάχναμε, δεν τους βρίσκαμε. Μετά από 10 μέρες τους βρήκαμε, δεν ήταν ποτέ σε ελληνικό έδαφος και δεν υπήρχε νεκρό παιδί». Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «για 2 εβδομάδες δεχθήκαμε πολλή αρνητική δημοσιότητα», αναφέροντας μάλιστα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «που το έκανε μεγάλο θέμα». Σημείωσε ότι, «όταν πήραν όλα τα στοιχεία, κατέβασαν την ιστορία, αλλά δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη». Και συμπλήρωσε ότι «όταν κατέβηκε η ιστορία, κανείς δεν το πρόσεξε, αλλά η ζημιά είχε γίνει».

Έκανε μάλιστα λόγο για «πληροφοριακό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας».

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι «είναι απαράδεκτες οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο. (…) Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της νόμιμης παρακολούθησης, όπως ήταν στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, και της χρήσης παράνομων λογισμικών. Χαρακτήρισε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τεχνικά σωστή, «αλλά δεν έπρεπε να συμβεί – για αυτό και υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα απαγορεύσει την πώληση και την χρήση κάθε παράνομου λογισμικού που μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες χωρίς άδεια.

Δείτε τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Kevin Featherstone

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ