Εξειδίκευση μέτρων κατά των αυξήσεων στο ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς -Αναλυτικά τι ισχύει

Εξειδίκευση μέτρων κατά των αυξήσεων στο ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς -Αναλυτικά τι ισχύει

Εξειδίκευση των μέτρων γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Συντονίζει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Παρακολουθήστε ζωντανά

Ο υπ. Οικονομικών είπε ότι η κρίση έχει επιβαρύνει πολύ την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και γι’ αυτό η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα, συνετά και συγκροτημένα.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών είπε: 

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση στους λογαριασμούς iban.

Εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας ποσό στους λογαριασμούς είναι 280 εκατ,. ευρώ.

Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 45 εκατομμύρια.

Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Κόστος είναι στα 2 δις ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα απορροφηθεί το 70 με 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.

Ο κ. Σκρέκας με τη σειρά του τόνισε πως έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό. Εξήγησε πως υπάρχουν δύο άξονες με μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεων και σε έκτακτο σχέδιο.

Εν συνεχεία, επισήμανε πως είμαστε οι πρώτοι στην ΕΕ που ιδρύσαμε ταμείο ενεργειακής μετάβασης και δώσαμε επιδοτήσεις για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.

Ενδεικτικά παραδείγματα με τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 KW θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43 ευρώ
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 300 KW το μήνα θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63, 6 ευρώ
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 600 KW το μήνα θα πλήρωνε 193,8 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ