Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: 1,3 εκατομμύρια γυναίκες μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία άμεσα

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: 1,3 εκατομμύρια γυναίκες μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία άμεσα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας και την μετάθεση του ελέγχου


Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα επεκταθούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου»

Για μια συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα μίλησε ο πρωθυπουργός καθώς όπως είπε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει το όνομα της Φώφης Γεννηματά η οποία έφυγε νωρίς από την ζωή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αείμνηστη πολιτικός έδωσε μεγάλη μάχη όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για άλλες γυναίκες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Αν εντοπιστεί νωρίς, είπε, τότε η γυναίκες δεν θα υποβάλλονται σε επώδυνες θεραπείες. Μέσα από το πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης θα είμαστε σε θέση πλέον να βάζουμε εργαλεία σαν κι αυτό στην φαρέτρα των όπλων μας. Μίλησε για ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο αξιοποιεί δημόσιες και ιδιωτικές δομές. «Δυστυχώς οι γυναίκες που αρρωσταίνουν από τον καρκίνο του μαστού είναι από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και με χαμηλότερους δείκτες εκπαίδευσης και είναι βασικό να χτίσουμε μια καμπανια ενημέρωσης για όλες τις ελληνίδες και κυρίως εκείνες που δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επιθυμία είναι να επεκταθούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και σε άλλες ασθένειες και πιστεύει ότι δεν θα αργήσει η ώρα να είμαστε σε θέση να πούμε ότι νικήσαμε τον καρκίνο. Το πρόγραμμα «Δοξιάδης» δεν αφορά μόνο τον προσυμπτωματικό έλεγχο αλλά και τον τρόπο ζωής μας. «Το λέω συχνά ότι υπάρχουν 5 απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να ζούμε καλύτερα. Να μην καπνίζουμε, να περιορίσουμε στο ελάχιστον την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγειινά. Αν κάνει κάποιος αυτά τα 5 πράγματα τόνισε θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του κατά 18 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι αδιανόητο ότι στην χώρα μας έχουμε τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. Σημείωσε μάλιστα ότι θα εμπλακεί προσωπικά στα προγράμματα και μέσω της τεχνολογίας θα εξαλειφθεί ο ένας καρκίνος που είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού, το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας και την μετάθεση του ελέγχου. Μάλιστα, μνημόνευσε την μητέρα του και διάβασε ένα απόσπασμα από συνέντευξή της στην οποία είχε πει ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και είχε μάλιστα σταθεί απέναντι σε όσους δεν τολμούσαν να πουν ούτε την λέξη ότι αν τον κρύψεις δεν γίνεσαι καλά.

Πριν την παρουσίαση, είχε θερμή χειραψία με τον σύζυγο της αείμνηστης πολιτικού, Ανδρέα Τσούνη.

1,3 εκατομμύρια γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Η επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά και ο οποίος προλαμβάνεται, έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Δείτε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών και περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας
  • κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)
  • Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αποστολή sms στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια. Μάλιστα, η αποστολή sms ξεκινά την
  • Παρασκευή σε βήματα και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, όπως προαναφέρθηκε,

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλεισθεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά όσο και τηλεφωνικά.

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους. Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS στους δικαιούχους»

Τον λόγο έλαβαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι εξετάσεις μέσα από το mastografia.gov.gr αλλά και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, ήδη από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δικαιούχοι είναι γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και να έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης ο οποίος μίλησε για την περιπέτεια της υγείας της με τον καρκίνο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει διακομματική συναίνεση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Επίσης μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ