40 Χρόνια από την ιστορική ίδρυση της FERA

40 Χρόνια από την ιστορική ίδρυση της FERA

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της FERA στην οποία η ΕΕΣ αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της.

Στις 29 και 30 Μαρτίου 1980 στη πόλη Σαιντ Ετιέν (Γαλλία), έλαβε χώρα η 1η Ιδρυτική Συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Αυτή η προπαρασκευαστική συνάντηση του Μαρτίου που διαμόρφωσε τις πρώτες θέσεις για ένα μελλοντικό καταστατικό ήταν απόρροια των προηγούμενων ανακοινώσεων (Σαιντ Ετιέν 1979, Κάννες 1979) και της έκκλισης της 2ας Φεβρουαρίου 1980 από Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς και Ούγγρους σκηνοθέτες για «Μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία σκηνοθετών του κινηματογράφου και τηλεόρασης για την ίδρυση παγκόσμιας σχετικής ομοσπονδίας».

Στη διεθνή συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κρατών Βελγίου, Γαλλίας, Ελλάδας (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών), Ισπανίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρεττανίας, Ομοσπονδιακής Γερμανίας και Ουγγαρίας. 

Οι αντιπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων των σκηνοθετών αντάλλαξαν πληροφορίες και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κάθε μια από τις παραπάνω χώρες.

Στο τέλος των εργασιών της Συνάντησης της 29ης και 30 Μαρτίου 1980 οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των σκηνοθετών των οκτώ πρώτων κρατών που συγκεντρώθηκαν για την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης αποφάσισαν να παρέμβουν για τα παρακάτω θέματα: 

  • Αναγνώριση του σκηνοθέτη σαν δημιουργού και θεσμοθέτηση της πληρωμής των αντίστοιχων πνευματικών δικαιωμάτων για τους Έλληνες, Γερμανούς, Άγγλους, Ούγγρους, Βέλγους, Ίσπανούς και Γάλλους συναδέλφους.
  • Καθιέρωση δίκαιης αμοιβής της εργασίας των Ελλήνων σκηνοθετών, αναγνώριση και θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση και προστασία.
  • Παρέμβαση ενώπιον των αρχών της ΕΟΚ για την αναγνώριση ως αναγκαίας της συμμετοχής των επαγγελματικών εvώσεων των σκηνοθετών στη σύνταξη των Νόμων της ΕΟΚ που αναφέρονται στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.
  • Παρέμβαση ενώπιον των αρχών της ΕΟΚ για τον καθαρισμό της επαγγελαματικής – κοινωνικής υπόστασης του σκηνοθέτη και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων με βάση τις ευνοϊκότερες για το θέμα ισχύουσες ήδη νομοθεσίες σε κράτη-μέλη της ΕΟΚ και γνώμονα το σεβασμό των δικαιώματων αυτών που θεωρούμε αναπολλοτρίωτα.
  • Διεθνής αναγνώριση του πολιτιστικού ρόλου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και προστασία του ρόλου αυτού σύμφωανα με τις προτάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ.
  • Ίδρυση στα πλαίσια κάθε διεθνούς Φεστιβάλ του Κινηματογράφου και της Τηλεορασης, αυτόνομου Οργανισμού υποδοχής των σκηνοθετών και των έργων τους που θα λειτουργεί με τη φροντίδα των εθνικών επαγγελματικών ενώσεων.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ 8 ΚΡΑΤΩΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠ’ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΎΜΕΝΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ.

Στη συνάντηση, όπως και στην επόμενη συνάντηση-Διακήρυξη στην Ιέρ της Γαλλίας τον Ιούνιο του ίδιου έτους, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκπροσώπησε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της, Λάμπρος Λιαρόπουλος, που συνέβαλε αποφασιστικά από ελληνικής πλευράς στην ίδρυση μιας διεθνούς ομοσπονδίας σκηνοθετών. 

Στην ιδρυτική εκείνη συνάντηση που αποτέλεσε προπαρασκευαστική της ίδρυσης της F.E.R.A., είχε εκφραστεί η ευχή για διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, έως το τέλος του 1981. Τελικά η σύνταξη του  καταστατικού της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (FERA) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1980, στις συζητήσεις Βενετίας – Βαρκελώνης. Τα 29 άρθρα του καταστατικού της FERA υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο τότε γενικός γραμματέας της Ε.Ε.Σ., Θανάσης Ρεντζής, με  πρόεδρο του σωματείου μας τον Παντελή Βούλγαρη.

Μέσα σε αυτήν την ιστορική επετειακή αναφορά, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η ευχή εκείνη της 30ης Μαρτίου για συνάντηση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με το Συνέδριο της FERA στις 2-4 Νοεμβρίου 1981, με τον τίτλο «Δημιουργικότητα και Ελευθερία της «Έκφρασης». Την οργάνωση  του Συνεδρίου είχε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS