Βρέθηκε Αφροδίτη σε σκουπιδότοπο

Βρέθηκε Αφροδίτη σε σκουπιδότοπο

Καμιά άλλη θεότητα δεν ενέπνευσε τόσους καλλιτέχνες όσους η Αφροδίτη. Πάντα, κάθε νέα αρχαιολογική ανακάλυψη γλυπτού που την αναπαριστά τους μαγνητίζει.

Όπως συμβαίνει και με το πανέμορφο αγαλματίδιο της Αφροδίτης που βρέθηκε από τους αρχαιολόγους στη διάρκεια ανασκαφών σε ρωμαϊκό... αποθέτη σκουπιδιών στη γαλλική πόλη Ρεν.

Το αγαλματίδιο, που αποκάλυψε αρχαίο λατομείο, χρονολογείται στη Γαλλικο-Ρωμαϊκή περίοδο στα περίχωρα της ρωμαϊκής πόλης Condate Riedonum, δηλαδή της σημερινής Ρεν. Χρονολογείται μεταξύ 1ου-2ου αιώνα μ.Χ. και απεικονίζει γυμνή την από τερακότα φτιαγμένη Αφροδίτη των 10 εκατοστών. Το λατομείο χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. και αποτέλεσε πηγή σχιστόλιθου που απαντάται στην ευρύτερη Ρεν. Οι Ρωμαίοι άντλησαν το οικοδομικό υλικό για την κατασκευή θεμελίων και πλακών δρόμων, αλλά καθώς οι αποθέσεις λιγόστευαν, το λατομείο εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε -κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ.- ως σκουπιδότοπος.

Πλήθος ευρημάτων

Οι ανασκαφές, όμως, στα συσσωρευμένα στρώματα ρωμαϊκών σκουπιδιών αποκάλυψαν πλήθος ευρημάτων, μεταξύ των οποίων θραύσματα κεραμικών επιτραπέζιων σκευών, πολλά αγαλματίδια θεοτήτων, νομίσματα, αντικείμενα στολισμού και όστρακα. Σημαντικότερο, ωστόσο, ήταν αυτό το εξαιρετικό αγαλματίδιο της Αφροδίτης.

Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία, η θεά Αφροδίτη ήταν πρόγονος του ρωμαϊκού λαού μέσω του γιου της, Αινεία, που επέζησε μετά την πτώση της Τροίας και κατέφυγε στην Ιταλία. Όσο για τη γυμνή της εμφάνιση και σε αυτό το κομψό αγαλματίδιο, ασφαλώς και οι Ρωμαίοι, όπως και οι Έλληνες (φυσικά), δεν είχαν τέτοια ταμπού...

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS