Χρυσό νόμισμα έδειξε την αυθεντία Ρωμαίου αυτοκράτορα

Χρυσό νόμισμα έδειξε την αυθεντία Ρωμαίου αυτοκράτορα

Αρχαίο χρυσό νόμισμα απέδειξε ότι ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας του τρίτου αιώνα, ο οποίος θεωρούταν μέχρι πρότινος κατασκεύασμα της φαντασίας, τελικά όντως υπήρχε.


Το χρυσό νόμισμα, με το πορτρέτο και το όνομα του Σπονσιανού, βρέθηκε πριν από περισσότερα από 300 χρόνια στην Τρανσυλβανία. Το νόμισμα είχε κλειδωθεί σε ντουλάπι Μουσείου αφού είχε θεωρηθεί πλαστό.

Ομάδα ερευνητών επιστημόνων ανέφεραν ότι σημάδια που εντοπίστηκαν στο νόμισμα όταν το κοίταξαν στο μικροσκόπιο, αποδεικνύουν ότι το νόμισμα κυκλοφορούσε πριν από 2.000 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Paul Pearson, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC έκπληκτος από την ανακάλυψη.

«Βρήκαμε έναν αυτοκράτορα. Μέχρι σήμερα θεωρείτο πως επρόκειτο για “πλαστή” φιγούρα, την οποία οι ειδικοί δεν είχαν πάρει σοβαρά. Όμως θεωρούμε πως ήταν πραγματικό πρόσωπο και διαδραμάτισε ρόλο στην Ιστορία» τόνισε.

Αναγκάστηκε να στεφθεί αυτοκράτορας

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Σπονσιανός ήταν ένας στρατιωτικός διοικητής που αναγκάστηκε να στεφθεί αυτοκράτορας της πιο απομακρυσμένης και δύσκολα υπερασπίσιμης επαρχίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που ονομαζόταν Δακία.

piece monnaie romaine collection hunterian

Αρχαιολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η Δακία αποκόπηκε από την υπόλοιπη ρωμαϊκή αυτοκρατορία γύρω στο 260 μ.Χ. Υπήρχε πανδημία, εμφύλιος πόλεμος και η αυτοκρατορία κατακερματιζόταν.

Περικυκλωμένος από εχθρούς και αποκομμένος από τη Ρώμη, ο Σπονσιανός πιθανότατα ανέλαβε ανώτατος διοικητής σε μια περίοδο χάους και εμφυλίου, προστατεύοντας τους στρατιώτες και τον άμαχο πληθυσμό της Δακίας μέχρι την αποκατάσταση της τάξης.

arxaio nomisma

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ