Eπιχείρηση Paperclip

Eπιχείρηση Paperclip

Τι ήταν η Επιχείρηση Paperclip; Είναι η επιχείρηση στρατολόγησης, με το δέλεαρ παχυλών αμοιβών και υποσχέσεις πολυτελούς διαβίωσης, εκατοντάδων Γερμανών και Αυστριακών επιστημόνων στις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που μεταφέρονται στις χώρες των νικητών, οι οποίοι θα εκμεταλλευθούν τους εγκέφαλους αυτούς –πολλοί από τους οποίους έχουν και ένοχο παρελθόν- για να ενισχύσουν τα δικά τους κέντρα ερευνών, τα επιστημονικά ινστιτούτα, τα πανεπιστήμια και, βεβαίως, τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Την στρατολόγηση αυτή των επιστημόνων του Γ’ Ράϊχ, που άρχιοε το 1945 και τέλειωσε το 1947,περιγράφει σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Επιχείρηση PaperClip: Η Μάχη των Μυστικών του Γ’ Ράϊχ» ο σύμβουλος σε χρηματιστηριακά ζητήματα και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς Γιώργος Ηλιόπουλος ο οποίος θεωρεί ότι «η στυγνή αποφασιστικότητα κυρίως των Αμερικανών αλλά και των Ρώσσων, να αξιοποιήσουν με κάθε μέσον τα ευρήματα της γερμανικής τεχνογνωσίας αιχμής, προκαλεί στην μεταπολεμική περίοδο καταλυτικές εξελίξεις, με συνέπειες ευδιάκριτες ακόμη και στην εποχή μας...».

YN 2018 06 28 21.21.35

Με πλούσια βιβλιογραφία αλλά και έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα Γερμανών και Αυστριακών επιστημόνων με πηγή τους σχετικούς φακέλλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το βιβλίο του Γιώργου Ηλιόπουλου βρίθει ιστορικών λεπτομερειών όπως λ.χ. του επιστήμονα Χέλμουτ Βάλτερ, υπεύθυνου μιας καταπληκτικής εφεύρεσης, του μοναδικού υποβρυχίου στον κόσμο που εκινείτο με υψηλές ταχύτητητες, χρησιμοποιώντας για καύσιμο υπεροξείδιο του υδρογόνου, χωρίς μάλιστα να εντοπίζεται. Ο Βάλτερ την ομάδα του οποίου οι Βρεταννοί μετέφεραν από το Κίελο στα ναυπηγεία Βίκερς στην Μ. Βρεταννία- είχε χαρακτηριστεί ως το ναυτικό ισοδύναμο του Βέρνερ Φον Μπράουν!

Πολυγραφότατος συγγραφέας ο Γιώργος Ηλιόπουλος έχει συγγράψει 18 ακόμη βιβλία μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα «Καταπέλτες- εφαρμοσμένη βλητική και μηχανική στον Ελληνικό και Ελληνορωμαϊκό κόσμο», «Συνωμότες: Μία αναδρομή στον κόσμο των σκοτεινών επιχειρήσεων», «Νομισματικός Πόλεμος», «Τεχνολογίες του Μέλλοντος» κ.α.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS