Jethro Tull για τα Γλυπτά Παρθενώνα: «Πώς θα ένιωθε ο Κάρολος αν το στέμμα του φυλασσόταν μόνιμα στην Αθήνα;»

Jethro Tull για τα Γλυπτά Παρθενώνα: «Πώς θα ένιωθε ο Κάρολος αν το στέμμα του φυλασσόταν μόνιμα στην Αθήνα;»

Ο frontman και ιδρυτής του θρυλικού βρετανικού ροκ συγκροτήματος, Jethro Tull έκανε μια δήλωσε με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία πραγματοποίηση, σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.


Συγκεκριμένα, ο Ίαν Άντερσον (Ian Anderson), με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στα πλαίσια της διπλής συναυλίας των Jethro Tull σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προχώρησε σε μια δήλωση που δύσκολα θα μείνει απαρατήρητη από τον Βρετανικό Τύπο και αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα, ο έδωσε μια νέα οπτική στο θέμα, με αφορμή την αλλαγή στη μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Όπως αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο 75χρονος Σκωτσέζος καλλιτέχνης,« πώς θα ένιωθε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το βασιλικό στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;».

Σημειώνεται πως ο Άντερσον είναι μεγάλος θαυμαστής της Ελλάδας και του πολιτισμού της και δεν χάνει ευκαιρία να το εκφράσει, «αγγίζοντας» ένα θέμα που για πολλούς Βρετανούς ενδεχομένως να αποτελεί ταμπού -ειδικά τα προηγούμενα χρόνια.

Η δήλωση του frontman των Jethro Tull για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα.

Η επιστροφή των λεγόμενων ελγίνειων μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Όμως, το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια.

Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;».

Jethro Tull: Στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες

Σημειώνεται ότι, οι Jethro Tull επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο μοναδικές εμφανίσεις. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2022 και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων 2022,

Οι θρυλικοί Βρετανοί ροκάδες έχουν μια καριέρα που ξεπερνά τις τέσσερις δεκαετίες, έχοντας αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συμβολή τους στην μουσική σκηνή γενικότερα. Μάλιστα, αποτελούν πηγή έμπνευσης για δεκάδες σημαντικούς καλλιτέχνες που ακολούθησαν, ακόμη και μέχρι σήμερα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS